Воєнний стан на 30 днів: Порошенко обіцяє оголосити вибори за планом

18:03, 26.11.2018
Воєнний стан на 30 днів: Порошенко обіцяє оголосити вибори за планом

За словами Порошенка, саме на початку грудня він внесе до парламенту проект рішення про дату президентських виборів (кадр відео)

Президент України Петро Порошенко вирішив змінити свій указ про ведення воєнного стану, скоротивши його термін з 60 до 30 днів. 
 
Про це президент повідомив в своєму відеозверненні у Фейсбуку.
 
"РНБОУ рекомендувала запровадити воєнний стан на 60 днів. Моє рішення - 30. Щоби воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Щоб ні в кого, хто про свій політичний інтерес печеться більше, ніж український, не залишилося підстав для брудних спекуляцій", - написав він.
 
Таким чином воєнний стан завершиться в середині грудня. За словами Порошенка, саме на початку грудня він внесе до парламенту проект рішення про дату президентських виборів. 
 

"Відповідно до Конституції ці вибори мають відбутися 31 березня 2019 року", - зазначив він.
 
Водночас президент не планує оголошувати повну чи часткову мобілізацію у зв’язку з ескалацією конфлікту у Керченській протоці та введенням воєнного стану.
 
"Не планую поки вдаватися до повної чи часткової мобілізації", - сказав Порошенко.
 
Раніше президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо заходів із забезпечення суверенітету та введеня воєнного стану в Україні після нападу Росії на кораблі Військово-морських сил в Азовському морі.
 
Нагадаємо, у неділю ввечері Росія атакувала та захопила 3 військові судна УкраїниНа борту захоплених суден, за даними ВМС України, було 23 особи, із них 6 поранених, при чому 2 - тяжко. Наразі відомі імена трьох поранених: це Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер, які нібито перебувають у лікарні в Керчі на території окупованого Криму.
 
Омбудсвумен Росії Тетяна Москалькова раніше повідомила українській колезі Людмилі Денісовій, що стан поранених військових задовільний, їм надали медичну доппомогу. Однак, уже з’явилася непідтверджена інформація, що хлопців вивезли до Москви.
 
При цьому в Кремлі погрожують судити полонених моряків за законами Росії.