Порошенко ввів у дію рішення РНБО про воєнний стан в Україні

15:10, 26.11.2018
Порошенко ввів у дію рішення РНБО про воєнний стан в Україні

Воєнний стан діятиме до 25 січня (кадр відео)

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо заходів із забезпечення суверенітету та введеня воєнного стану в Україні.
 
Про це йдеться в указі президента на сайті глави держави.
 
Рішення РНБО містить 12 пунктів з них останній - Таємно.
 
Тепер цей указ має бути розглянутий на засіданні Верховної Ради 26 листопада.
 
Воєнний стан діятиме до 25 січня.
 
Водночас на сайті парламенту зареєстровано внесений главою держави проект закону про затвердження указу президента України "Про введення воєнного стану в Україні".
 
Згідно тексту пояснювальної записки, законопроектом передбачається затвердити указ президента України від 26 листопада 2018 року "Про введення воєнного стану в Україні", яким в Україні із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 60 діб до 14 години 00 хвилин 25 січня 2019 року вводиться воєнний стан, вирішуються питання, пов'язані із введенням названого особливого правового режиму. 
 
Зокрема, державним органам надаються доручення щодо:
 
- введення в дію плану запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні;
 
- забезпечення постачання Збройним Силам України, іншим військовим формуванням матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання покладених на них завдань в особливий період;
 
- приведення у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період із введенням ступеня ПОВНА ГОТОВНІСТЬ визначених об'єктів єдиної державної системи цивільного захисту, її функціональних та територіальних підсистем;
 
утворення рад оборони та забезпечення сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.
 
Територія України, на якій має бути введено воєнний стан, ані указом, ані законопроектом не визначається.
 
Раніше президент України Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану в Україні після нападу Росії на кораблі Військово-морських сил в Азовському морі. Про це він заявив на терміновому засіданні Ради національної безпеки та оборони, яке почалося близько опівночі 26 листопада.
 
Нагадаємо, у неділю ввечері Росія атакувала та захопила 3 військові судна УкраїниНа борту захоплених суден було 23 особи, із них 6 поранених, при чому 2 - тяжко. Наразі відомі імена трьох поранених: це Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер, які нібито перебувають у лікарні в Керчі на території окупованого Криму.
 
Омбудсвумен Росії Тетяна Москалькова повідомила українській колезі Людмилі Денісовій, що стан поранених військових задовільний, їм надали медичну доппомогу. Однак, уже з’явилася непідтверджена інформація, що хлопців вивезли до Москви.