120 мільйонів гривень боргу комунальників включили до бюджету Сміли

14:50, 23.11.2018
120 мільйонів гривень боргу комунальників включили до бюджету Сміли

Активісти кажуть, що взявши на невелике місто мільйонні борги, у найближчі 10 років можна не чекати розвитку Сміли (фотографії: smila-ua.com, соцмережі)

На Черкащині в місті Сміла, яке мерзло і влаштовувало гучні акції протесту, перекриваючи дороги, 22 листопада відбулась 82-га сесія міської ради під головуванням мера Олексія Цибка.
 
У роботі сесії взяв участь новопризначений голова Черкаської ОДА Олександр Вельбівець, його заступники і прокурор Черкаської області. Було багато поліції, зійшлися жителі міста, приїхали учасники АТО, повідомляє Сміла.ua.
 
На порядок денний сесії винесли два питання - про внесення змін до міського бюджету на 2018 рік і про укладення договору на газопостачання "НАК "Нафтогаз України".
 
На сесії виступив голова ОДА Олександр Вельбівець, який розповів смілянам про загрозу отримання непомірних рахунків за газ після 25-го листопада, коли нарахування збільшаться у 4 рази з додаванням подвійних коефіцієнтів та виплати розбалансу.
 
Також він наголосив, що містяни допустили величезну помилку, довіривши в минулі 10 років управління містом "продажним злодіям". Мовляв, громада не контролювала владу, дозволяла грабувати бюджет, комунальні підприємства, заводити у своє рідне місто таких "кровосісів", як "Сміла Енергоінвест".
 

"От за це тепер мусимо ще раз розплатитись, взявши на себе борги "Енергоінвесту". Обласне керівництво, розуміючи скрутне становище смілян, всіляко буде допомагати, "підкидатиме" державні субвенції", - пообіцяв Олександр Вельбівець.
 
Водночас начальник міського управління ЖКГ Сергій Чередніченко зачитав акт перевірки діяльності ТОВ "Сміла Енергоінвест" за 2016 рік, про виділення  коштів з резервного кошту Державного бюджету в сумі 30 мільйонів гривень та зачитав проект рішення "Про укладення договору на газопостачання з ПАК "НАК "Нафтогаз України". 
 
 
Він доводив, що краще поступитися зараз і отримати нормальну ціну на газ, ніж боротися - і платити в 4 рази більше.
 
У свою чергу під час сесії директор КП "Смілакомунтеплоенерго" Ігор Ройко подав заяву на звільнення із посади, яку обіймав більше місяця. Саме він мав нести відповідальність за підписання угоди із "Нафтогазом", кажуть у місті. 
 
 
Ройко зокрема переконував, що - смілянське КП ніяких боргів перед "Нафтогазом" не має і не повинне брати чужі борги.
 
Розуміючи, що КП доведеться укладати договір з "Нафтогазом", після якого підприємство залишиться без коштів і буде змушене виплачувати "чужі борги", а також дбати про теплопостачання міста і зарплату для колективу, Ігор Ройко вирішив звільнитись.
 
 
Після звільнення Ройка на сесії виникла заминка - хто ж захоче брати на себе цей важкий обов’язок? Як тепер заключати договір з "Нафтогазом", не маючи директора КП? Але потім вирішили не прив’язуватись до прізвища, а записати в угоді лише посаду.
 
Тим часом місцеві активісти і депутати міськради Віктор Овчаренко, Сергій Таран, Станіслав Голубець, Андрій Журіда та Володимир Бердецький закликали не брати борги приватного постачальника на бюджет міста.
 
Після дискусій відбулось голосування. 22 смілянських міських депутатів із 26 присутніх  були "за" взяття боргу приватної теплопостачальної компанії на бюджет міста. Розчаровані сміляни кричали: "Ганьба!". 
 
Але на цьому сесія не закінчилася. Активісти перерахували голоси і заявили, що результати голосування озвучені неправильно.
 
 
Також багато хто з них сподівається на те, що міський голова Сміли Олексій Цибко може накласти вето на рішення депутатів.
 
Чим все закінчиться у Смілі - невідомо, але настрої в активістів дуже депресивні. Вони кажуть, що взявши на невелике місто мільйонні борги, у найближчі 10 років можна не чекати розвитку Сміли. 
 
Як зазначає смілянський міський голова Олексій Цибко, борг "Сміла Енергоінвесту" разом з відсотками складає 120 мільйонів гривень і така сума абсолютно непідйомна для бюджету Сміли.
 
"Депутати Смілянської міської ради, які три останні роки лобіювали інтереси ТОВ "Сміла Енергоінвест", не зрадили своїй позиції і вчора, переклавши борг цієї "прокладки" на міський бюджет. Вважаю, що відповідальність за такий фінал лягає не тільки на них та голову Черкаської ОДА, а й на смілянських "борців з диваном". Кожний сам малює власну долю", - заявив на своїй сторінці у Фейсбуці голова Смілянської громадської організації "Територія гідності" Анатолій Терещенко, оскільки виборювали свої права невелика кількість містян, всі інші, після того, як у місто дали тепло, не вийшли на акції протесту, а спокійно сиділи вдома.
 
Тим часом у п'ятницю 23 листопада активісти Сміли розбирають блокпости, і проїзд транспорту відновлено.
 
Нагадаємо, опалення в місті Сміла Черкаської області почали давати лише після втручання президента. У понеділок 19 листопада жителі міста вчергове Сміла вийшли на дорогу з вимогою справедливих тарифів на газ - містяни побоювались, що на них повісять борги "Сміла Енергоінсвесту".