Сенат Польщі ухвалив резолюцію до 85-х роковин Голодомору в Україні

11:46, 22.11.2018
Сенат Польщі ухвалив резолюцію до 85-х роковин Голодомору в Україні

Андрій Дещиця в польському сеймі під час голосування резолюції про Голодомор (фото: PAP/Piotr Nowak)

Сенат Польщі 21 листопада прийняв резолюцію, присвячену роковинам Голодомору в Україні в 1931-1933 роках.

Про це повідомляє Польське радіо.

«У зв’язку з відзначенням роковин Великого голоду в Україні, Сенат Республіки Польща нагадує про смерть та страждання мільйонів жертв тієї трагедії», - написано у резолюції.

Польські сенатори одноголосно підтримали цей документ.

«Минає 85 років від кульмінації Голодомору у тодішній Українській Радянській Соціалістичній Республіці. Унаслідок колективізації та примусової конфіскації сільськогосподарських продуктів від голоду померло щонайменше 6 мільйонів людей», - написано у резолюції, яку у середу прочитав сенатор Ярослав Обремський. У документі нагадано, що «за збір голодними людьми залишених на полях колосків радянська влада масово застосовувала смертну кару» (так званий закон «про п’ять колосків»).

У резолюції польські сенатори зазначають, що «в 2006 році Сенат Респубілки Польща у спеціальній резолюції визнав українську оцінку тих подій геноцидом».

Автори прийнятого у Сенаті документу підкреслили, що «поширення знань про ту велику трагедію в Європі допоможе ліпше зрозуміти наслідки, до яких призвела комуністична ідеологія і тоталітаризм».

«У зв’язку з відзначенням в Україні роковин Голодомору Сенат Республіки Польща нагадує про смерть та страждання мільйонів жертв тієї трагедії. Ми висловлюємо нашу солідарність з українським народом для збереження пам’яті про ті події та бажання поширювати знання про ту трагедію», - наголошено в резолюції.

Сенатор Ярослав Обремський також нагадав, що Великий голод у 1931-1933 роках був найбільш «трагічним та символічним» на тлі інших масових голодів в Україні. «Він показує сутність комуністичної тоталітарної системи, а також вдягнену у шати більшовицького космополітизму ненависть до недомінуючої нації», - сказав він.

Сенатор від Громадянської платформи Боґдан Борусевич звернув увагу, що «сенатори Громадянської платформи і Права і справедливості одноголосно підтримали» цю резолюцію. Він зауважив, що «Україна пережила страшний період в Радянській Росії, Радянському Союзі, незрівнянно гірший період, ніж ми, хто також мав боротися з цією системою». «Голод, спричинений колективізацією, незалежно від того, чи був цілеспрямовано реалізований радянською владою, був геноцидом, оскільки він зачепив цілі області тодішньої радянської України», - наголосив сенатор.

Після голосування віце-спікер Сенату Марія Коц передала текст резолюції у руки присутнього на засіданні посла України у Польщі Андрія Дещиці.