Порошенко дав кілька годин на включення опалення в Смілі: «Черкасигаз» відмовляються

19:29, 15.11.2018
Порошенко дав кілька годин на включення опалення в Смілі: «Черкасигаз» відмовляються

Президент несподівано приїхав у Держслужбу з надзвичайних ситуацій на засідання комісії, тому що йому урвався терпець (кадр відео)

Президент Петро Порошенко доручив включити опалення у Смілі на Черкащині протягом кількох годин під його відповідальність.
 
Про це він заявив під час засідання комісії щодо ситуації з теплопостачанням у місті Сміла.
 
"Якщо хтось у Смілі чи навіть у Києві не може прийняти рішення або боїться зірвати пломбу, я приймаю це рішення. Негайно дайте людям газ і тепло. Під мою відповідальність. Даю вам декілька годин, щоб доповісти", - сказав він.
 
"Потім протягом доби оформити всі необхідні документи. Якщо цьому буде перешкоджати міська влада... є Верховна Рада, яка може призначити місцеві вибори", - додав він.
 
Порошенко наголосив, що опалення в містах це пряма відповідальність міської влади і звинуватив міського голову в злочинній бездіяльності.
 
Глава держави заявив, що очікує від правоохоронців реакції на зрив опалювального сезону в Смілі.
 
"Я чекаю від вас ефективних дій, бо подібна поведінка не має залишитися без реакції правоохоронних органів", - сказав Порошенко.
 

Прес-секретар глави держави Святослав Цеголко стверджує, що президент "несподівано приїхав у Держслужбу з надзвичайних ситуацій на засідання комісії, тому що йому урвався терпець".
 
Водночас пізніше, коли президент уже залишив засідання, керівник "Черкасигаз" Сергій Буян відеозв’язком зі Сміли заявив, що компанія не може включати опалення вночі, тому що подібні небезпечні роботи заборонені законодавством.
 
"Ми зможемо приступити до цього у світлий час доби", - зазначив він.
 
Крім того Буян поцікавився, хто візьме на себе витрати, пов’язані з цим включенням газу.
 
Разом з тим, віце-прем'єр-міністр-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко повідомив, що Смілі для входження в опалювальний сезон видадуть короткостроковий кредит в сумі 25 мільйонів гривень, пише "Інтерфакс-Україна".  
 
"Прем'єр-міністр ініціював пропозицію про надання короткотермінової позики для міста Сміла в розмірі 25 млн гривень з тим, щоб пройти початок опалювального сезону, для підготовки процедур, які допоможуть забезпечити функції постачання тепла", - сказав він.
 
У свою чергу прес-секретар Національної поліції Ярослав Тракало повідомив "Українській правді", що за фактом неподання тепла в місті Сміла уже відкрито кримінальне провадження.
 
"Дії службових осіб, з вини яких відбувся збій опалювального сезону в місті Сміла, будуть вивчатися в рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 1 статті 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.
 
Тракало нагадав, що санкція статті передбачає арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Також супроводжується штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Раніше повідомлялося, що до Сміли вирушила група урядовців та народних депутатів, а прем'єр Володимир Гройсман пообіцяв запровадити в місті надзвичайний стан.
 
Нагадаємо, в середу 14 листопада жителі Сміли пікетували Кабмін і запалили шини біля "Черкасигазу" через холод в оселях. Вже другий рік поспіль у Смілі вчасно не розпочали опалювальний сезон через борги.