Через відсутність опалення Гройсман пообіцяв у Смілі запровадити надзвичайний стан

15:55, 15.11.2018
У місті Сміла Черкаської області досі немає тепла. З обіду в міській раді тривають збори громади, участь у якій беруть заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк, перший заступник правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома, народний депутат Сергій Рудик та голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.
 
Представник "Нафтогазу" запропонував громаді для підключення газу взяти борги приватного теплопостачального підприємства "Сміла Енергоінвест" на себе. І тоді, мовляв, можна скористатись нормою закону №1730, отримати гарантії міської ради за комунальне підприємство і безвідсотково реструктуризувати наявну заборгованість на 5 років зі сплатою рівними долями щомісяця. 
 
Він також заявив, що після цього буде миттєво укладено договір з комунальним підприємством на постачання природного газу і НАК не вимагатиме від правонаступника відразу виплатити всю суму за борговими зобов'язаннями. 
 
Така пропозиція обурила громаду до крику. "Чому закон на стороні крадіїв?", "Не ламайте нас через коліно, ми чужих боргів на себе брати не будемо", "Діти у місті хворіють, школи й дитсадки закриті, лікарня не працює, у квартирах мокро й сиро. Доки ви будете знущатися над нами", "Подивіться, які премії у Нафтогазу", "У нас  держава є, чи її немає?", - зал кипить від  гніву. Ситуація у Смілі загострюється щохвилини і загрожує вибухнути народним гнівом.
 
Трохи знизити температуру напруги вдалося народному депутату Сергію Рудику, який повідомив, що йому зателефонував прем’єр-міністр Володимир Гройсман і заявив, що в замерзлому місті буде оголошено надзвичайну ситуацію і сьогодні до кінця дня тут запустять опалення.
 
Нагадаємо, в середу 14 листопада жителі Сміли пікетували Кабмін і запалили шини біля "Черкасигазу" через холод в оселях. Вже другий рік поспіль у Смілі вчасно не розпочали опалювальний сезон через борги.