Мустафа Джемілєв святкує 75-річчя: легенда кримських татар отримав Орден Свободи від президента

18:35, 13.11.2018
Мустафа Джемілєв святкує 75-річчя: легенда кримських татар отримав Орден Свободи від президента

За свою "антирадянську" діяльність Мустафа Джемлэв провів за гратами 15 років. Він сім разів поставав перед судом (фото: facebook.com/cpUAct)

У вівторок лідер кримськотатарського народу і депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв відзначає 75-річчя.
 
У Київській міськдержадміністрації відбулися урочистості з нагоди його ювілею.
 
Президент України Петро Порошенко особисто привітав Джемілєва: він вручив йому Орден Свободи і назвав "символом епохи", пише "Крим.Реаліі".
 
Як відомо, Орден Свободи - державна нагорода України. Вона видається за особливі заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності країни, розвитку демократії та захисту конституційних прав людини.
 

Напередодні Мустафа Джемілєв звернувся з закликом про допомогу дітям кримчан, яких з політичних мотивів утримують в Росії і на включеному півострові. Він попросив направляти пожертвування з позначкою "Допомога дітям кримських політв'язнів" на розрахунковий рахунок благодійної організації "Фонд Крим", який опублікував на своїй сторінці.
 
В СРСР Джемілєв займав дисидентську позицію. За свою "антирадянську" діяльність він провів за гратами в цілому п'ятнадцять років. Він сім разів поставав перед судом.
 
фото: president.gov.ua

За свою "антирадянську" діяльність він провів за гратами в цілому п'ятнадцять років. Він сім разів поставав перед судом.

 
Після проголошення незалежності України Джемілєв активно брав участь в політиці. Він займав посаду голови Меджлісу кримськотатарського народу з 1991 по 2013 роки. З 1998 року був депутатом Верховної Ради п'яти скликань.
 
У ході анексії Криму Джемілєв підтримав територіальну цілісність України і не визнав референдум про статус півострова. У квітні 2014 року за виїзді за межі Криму йому вручили документ про п'ятирічний заборону на в'їзд в Росію, в тому числі на територію анексованого нею півострова.
 
А в січні 2016 року Київський районний суд Сімферополя заочно заарештував Джемілєва. Влада Росії оголосила його в федеральний розшук, звинувативши в трьох злочинах, пов'язаних з тероризмом і підривом основ державної безпеки Росії. У листопаді 2018 року він був включений Москвою в списку санкцій.
 
У вересні 2018 року в інтерв'ю BBC Мустафа Джемілєв заявив, що не думав, що "окупація Криму триватиме так довго". У той же час Джемілєв висловив упевненість, що "врешті-решт Крим звільнять".