Каліфорнія потерпає від масштабних пожеж: 44 загиблих, понад 200 зниклих безвісти

14.11.2018
Каліфорнія потерпає від масштабних пожеж: 44 загиблих, понад 200 зниклих безвісти

Картинки з Каліфорнії — мов із фільму жахів.

Через лісові пожежі, що не вщухають у Каліфорнії, президент США Дональд Трамп оголосив цей штат зоною великого стихійного лиха. Про це він написав у своєму блозі у «Твіттері».
 
 
«Я хотів оперативно відреагувати, щоб полегшити неймовірні страждання», — зазначив глава Білого дому. Пожежа почалась 8 листопада в Національному парку Плумас на північ від Сакраменто, і швидко поглинула місто Парадайз. 
 
Масштабне вогняне лихо за шість днів спричинило найбільшу кількість жертв за всю історію Каліфорнії. Станом на вчора число жертв сягнуло 44 осіб.
 
Більше 200 людей вважають зниклими безвісти. Майже всі люди — 42 особи — загинули внаслідок пожежі в районі міста Парадайз на півночі штату. Ще двоє людей загинули в охопленому вогнем місті Малібу.
 
За іронією долі, місто Парадайз на півночі штату, назва якого перекладається з англійської як Рай, було повнiстю знищене вогнем — згоріли 6400 будинків.
 
Кількість жертв уже перевищила найбільш смертоносну пожежу в історії Каліфорнії у 1933 році, зазначає агенція новин «Франс Пресс».
 
Пожежники також наказали готуватися до евакуації 93 тисячам жителів міста Чіко на північ від Сакраменто. 
 
Загалом згоріло сотні квадратних кілометрів лісу, зруйновано тисячі будинків, евакуйовано сотні тисяч людей. Є побоювання, що доведеться відселяти мільйони людей, оскільки вогонь загрожує й найбільшим містам штату, зокрема Лос-Анджелесу. При цьому побороти стихійне лихо досі не сила: рятувальникам удалося приборкати вогонь лише на десятій частині площі, що охоплена полум’ям. Та й вогонь наступає двома фронтами — з півночі та півдня. 
 
Житло та майно втрачають не лише прості американці, а й зірки Голлівуду та шоу-бізнесу, багато з яких мешкають у районі славетного курортного міста Малібу. Серед них — відомий актор Джерард Батлер, музиканти Робін Тік i Ніл Янг, а також актриса Майлі Сайрус.
 
«Я абсолютно спустошена новинами про пожежу. На щастя, мені пощастило. Мої домашні тварини і любов мого життя змогли вибратися, і це найголовніше. Мій будинок зруйнований, але залишаться щасливі спогади про час, проведений там», — написала у «Твіттері» 25-річна Сайрус.
 
Ще раніше свої маєтки через небезпеку поширення вогню залишили американський режисер Гільєрмо дель Торо, співачка Леді Гага, актор Вілл Сміт та інші знаменитості. 
 
Президент  США Дональд Трамп 10 листопада поклав провину за пожежі на керівництво штату. За його словами, лісові пожежі — результат «недбалого ставлення до охорони лісів».
 
Він погрожує призупинити федеральне фінансування лісової охорони Каліфорнії. При цьому президент не згадав основну причину пожеж — щорічну посуху, яка сприяє швидкому поширенню вогню.
 
До речі, вищезгаданий співак Ніл Янг, який втратив у пожежі будинок, у заяві, оприлюдненій на своєму сайті, розкритикував саме президента Дональда Трампа, який, на його думку, не приділяє достатньої уваги проблемі глобального потепління. Саме її співак вважає причиною лісових пожеж.