Українські зброярі провели успішні випробування дрона-камікадзе

07:36, 14.11.2018
Українські зброярі не пасуть задніх і своїм доробком укотре доводять: у нас є чим відповісти окупанту й є що запропонувати друзям-партнерам.
 
Зокрема, в цьому переконали успішні випробування дрона-камікадзе, нещодавно проведені в Україні: вітчизняне ДП ДГЗП «СпецТехноЕкспорт», що входить до складу державного концерну «Укроборонпром», продемонструвало відеоролик iз польотом та роботою нового українського ударного безпілотного літального апарата.
 
Цей ударний дрон був розроблений «Компанією оборонних і радіоелектронних технологій» (ТОВ «КОРТ»). Він здатний нести бо­йову частину вагою до трьох кілограмів і може знищувати задані цілі на полі бою.
 
Система БПЛА використовує передові комп’ютерно-навігаційні технології для відстеження цілі на основі візуального каналу з інтегрованої камери EO. Переваги вітчизняної розробки не лише в ефективності, а й у дешевизні в порівнянні з зарубіжними аналогами.
 
Максимальна злітна вага дрона становить 8 кг, його довжина — 1,78 м, а розмах крил — 2,3 м. БПЛА важко помітити завдяки використанню електродвигуна, який дозволяє апарату залишатися в повітрі до 40 хвилин при крейсерській швидкості 70 км/год., хоча його «стелею» може бути й 150 км/год.
 
Розробники запевняють, що ця система здатна знищувати цілі на відстані до 30 кілометрів із похибкою не більше двох метрів.
 
Додамо, що розробкою, освоєнням та промисловим серійним виробництвом безпілотників різного спрямування успішно займаються й у столичному  науково-виробничому центрі безпілотної авіації «Віраж», що розташований на території Національного авіаційного університету.
 
Не менших успіхів досягли вітчизняні зброярі й у інших царинах: виготовленні бронетранспортерів, РЛС і штурмових гвинтівок. Саме цією продукцією зацікавилися в Міноборони Індонезії й розглянули перспективи її постачання до себе.
 
Наслідком попередніх переговорів стало підписання 12 листопада «Держкомпанією «Укрспецекспорт» (яка входить до складу ДК «Укроборон­пром») з однією із провідних індонезійських компаній меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці з просування у Південно-Азійському регіоні бронетранспортерів. 
 
Більше того,  представники «Укрінмаш» (підприємства-учасника концерну) зустрілись із командуванням оборонних відомств Індонезії — індонезійська сторона повідомила про плани закупити партію українських штурмових гвинтівок, а також висловила зацікавленність вітчизняними РЛС, зокрема контрбатарейними, БПЛА та авіаційними засобами радіоелектронної боротьби. 
 
Ще були зустрічі української сторони з командувачем Академії збройних сил Індонезії, на яких адмірал Сіві Сукма Аджою висловив сподівання щодо перспектив локалізації виробництва бронетехніки та протитанкових ракетних комплексів на території своєї держави.
 
Також українським концерном і представниками командування Військово-повітряних сил Індонезії було розглянуто перспективи співпраці в галузі авіації.
 
Зокрема, мова йшла про ремонт авіадвигунів, поставок авіаційного озброєння та військово-транспортних літаків виробництва ДП «Антонов». Висловили індонезійці свою зацікавленість й у продовженні співпраці з технічного обслуговування літаків типу Су-27/30.