На Одещині батьки судяться зі школою за право дітей не вивчати російську мову

13.11.2018
На Одещині батьки судяться зі школою за право дітей не вивчати російську мову

Урок мови (ілюстрації із сайту UROK-UA.com)

Уже понад рік у селі Розквіт Березовського району Одеської області продовжується протистояння батьків iз директоркою місцевої школи Валентиною Коршунковою за право дітей не вивчати російську мову.
 
Активістки руху Іванна Вітопоренко та багатодітна мати Лариса Сапункова постраждали найбільше.
 
Невідомі навіть спалили сімейний автомобіль Сапункових. Утім шукати злочинців ніхто не поспішає уже не один місяць.
 
Ще у 2017 році, після того як про мовний інцидент на Одещині заговорила вся Україна, директор школи, що оскандалилася, була змушена піти на поступки.
 
Російську мову в цьому навчальному закладі позбавили статусу обов’язкового предмету i перевели до розряду факультативного.
 
Однак тиск на багатодітну родину Сапункових лише посилився. Тепер їх змушують відповісти через суд за... наклеп та виплатити директорцi школи Валентині Коршунковій i вчительці Наталії Посмітній 52 тисячі гривень за моральну шкоду!
 
Багатодітна мати була змушена розіслати листи в усі інстанції Одеської області, бо не згідна оплачувати зі своєї кишені нахабство директора. Жінка побоюється за життя та здоров’я своїх дітей, аргументуючи свої висновки тим, що пройшов рік — й адміністрація школи зважилася подати на неї судову заяву. 
 
Директорка школи просто мовчки вичікувала, поки скандал вщухне, щоб ще сильніше надавити на непокірних. Лариса Сапункова впевнена, що її опонентів покриває чиновниця департаменту освіти та науки ОДА Зоя Дмитрук, яка ще до виникнення скандалу особисто інспектувала проблемний навчальний заклад та... не знайшла там жодних порушень.
 
«Через рік ніхто з винних у цій ситуації не притягнутий до відповідальності, всі вони продовжують займати свої посади та зухвало налаштовують учителів проти моїх дітей, — написала Лариса Сапункова у своєму зверненні на ім’я голови Розквітівської сільської ради об’єднаної територіальної громади Віталія Лозового. — Дійсно, у школі була проведена перевірка, всі факти підтвердилися. Комісія виявила цілу низку порушень i рекомендувала керівництву школи розглянути питання про проф­придатність директора школи. Однак досi ніяких заходів не вживається». 
 
У відповідності з Законом України «Про освіту» Лариса Сапункова просить вжити заходів реагування та поінформувати про це Департамент освіти та науки на Одещині.  
 
Багатодітна мати шокована тим, що директор навчального закладу Валентина Коршункова не лише не отримала жодного покарання, а, навпаки, продовжує чинити тиск на її дітей, погрожувати та ще й хоче нажитися на беззахисній багатодітній родині.
 
Зауважимо, що в Одеській області чимало людей упевнені, що їхні діти не повинні вивчати мову країни-агресора, яка розв’язала проти України гібридну війну та окупувала території півострова Крим та Донбасу. 
 
Однак їхня ініціатива часто викликає шалений спротив відвертих провокаторів, які діють явно не в інтересах України.