Організаторів псевдовиборів у Донецьку та Луганську притягнуть до кримінальної відповідальності

13.11.2018
Псевдовибори на окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей таки відбулися 11 листопада, незважаючи на те, що їх проведення неодноразово засуджувало міжнародне співтовариство, Президент України Петро Порошенко офіційно звертався до виборців із закликом проявити здоровий глузд i не робити хибних кроків.
 
Не зупинили кураторів ОРДЛО й анонсовані ще заздалегіть застереження: у разі псевдообирань на Росію чекатимуть нові міжнародні санкції. 
 
Уранці в неділю на підконтрольних «ДНР» територіях було відкрито 408 «виборчих дільниць», а на територіях «ЛНР» — 316. Як звітували в окупаційних «виборчкомах», дільниці завершили свою роботу о 20:00 год., а явка виборців склала 77% у «ЛНР» та 80,1 в «ДНР».
 
На пост ватажка «ДНР» претендували  Денис Пушилін, Олена Шишкіна, Роман Храменков, Володимир Медведєв і Роман Євстифєєв. У «ЛНР» за право очолити окупаційну адміністрацію боротьбу вели Леонід Пасічник, Олег Коваль, Людмила Руснак і Наталя Сергун.
 
За наявною інформацією, керівників підприємств змушували виводити своїх працівників на дільниці для голосування озброєні терористи, які погрожували їм фізичною розправою. У зоні розвою зброї і самосуду «Новоросії» багатьох змусив іти голосувати страх.
 
Ще напередодні «виборів» глава СБУ Василь Грицак заявив, що їхнi результати були відомі заздалегідь і «намальовані в адміністрації президента Росії». Установки були такі: Пушилін у «ДНР» має перемогти з результатом у 55% голосів, Пасічник у «ЛНР» — 63%, а явка має скласти не менше 70%. 
 
Як заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, прокуратура Донеччини та Служба безпеки відкрили кримінальне провадження за посягання на територіальну цілісність України через проведення «виборів» на окупованих територіях Донбасу. Відповідальність понесуть як організатори «волевиявлення», так і виконавці. 
 
«На сьогодні прокуратурою Донецької області разом iз СБУ відкрито кримінальне провадження за статтею про посягання на територіальну цілісність України, і, наскільки мені відомо, СБУ отримала дані на всіх членів «комісій», які проводять ці «вибори». І ми думаємо, що як ті, хто організовував, так і ті, хто проводив ті «вибори», будуть притягнуті до кримінальної відповідальності», — зазначив заступник міністра.
 
«Що стосується людей, які прийдуть на вибори, то в даному випадку ми неодноразово казали, що вибори на окупованих територіях не проводяться. Тому що результати заздалегідь відомі, і скільки людей з’явилося на виборчі дільниці, так само «намалюють», як і відсотки за тих чи інших кандидатів. У даному випадку щодо притягнення до відповідальності людей, які будуть у списках тих, що голосували, є питання, чи брали вони участь взагалі. Але організаторам і виконавцям — кримінальна відповідальність», — підкреслив Гримчак.
 
У Центральній виборчій комісії України заявили, що фейкові «вибори» є нелегітимними: не мають жодних правових наслідків.
 
«Вибори» організовані й проведені з порушення норм Конституції України та виборчого законодав­ства, всупереч нормам і принципам міжнародного права, — йдеться у повідомленні ЦВК. — Вони не мають жодних правових наслідків».
 
«ЄС засуджує ці «вибори», оскільки вони протирічать міжнародному праву, підривають зобов’язання сторін iз Мінських угод, порушують суверенітет і законодавство України», — заявила представниця ЄС iз питань зовнішньої 
і безпекової політики Федеріка Могеріні.