«Вибори» на окупованому Донбасі юридично нікчемні - МЗС

11:51, 11.11.2018
«Вибори» на окупованому Донбасі юридично нікчемні - МЗС

Одіозний ватажок окупантів ДНР "голосує" 11 листопада в Куйбишевському районі Донецька

МЗС України висловило категоричний протест у зв’язку з незаконними та нелегітимними діями Росії з проведення так званих виборів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України.
 
Про це йдеться в заяві відомства на офіційному сайті.
 
"Спроба Росії виправдати, організувати та згодом легітимізувати процес фейкового "голосування" на окупованому Донбасі є кричущим порушенням норм і принципів міжнародного права, українського законодавства, а також суверенітету та територіальної цілісності України. Одночасно, Росія, як сторона збройного конфлікту на Донбасі та підписант Мінських домовленостей, вкотре фундаментально порушила свої зобов’язання за ним", - наголосили в міністерстві.
 
МЗС підкреслило, що результати цих псевдовиборів є "юридично нікчемними" та не створюють жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством.
 
"Легітимні вибори на Донбасі можуть бути проведені лише у повній відповідності до українського законодавства та стандартів ОБСЄ із забезпеченням спостереження БДІПЛ ОБСЄ", - підкреслили в МЗС.
 
МЗС також висловило обурення через ігнорування Росією позиції міжнародного співтовариства, яке засудило організацію фейкових "виборів" та закликало до їх скасування.
 
"Росія несе повну відповідальність за ці незаконні дії та руйнівні наслідки для мирного процесу", - йдеться у заяві.
 
МЗС закликало міжнародне співтовариство до посилення політичного та економічного тиску на Кремль, а також запровадження нових санкцій проти держави-окупанта та осіб, які брали безпосередню участь в "організації цих бутафорських "виборів".
 
Як відомо, окупанти Донбасу в неділю 11 листопада проводять так звані вибори. Євросоюз та США не визнають їх і вимагають від Росії припинити порушення Мінських угод. Окрім того, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що саме в передбачених мінськими домовленостями виборах повинні взяти участь всі внутрішні переселенці, які виїхали з цього регіону в інші області України.