В Австрії розкрили 70-річного агента, що 20 років шпигував для Росії

20:15, 09.11.2018
В Австрії розкрили 70-річного агента, що 20 років шпигував для Росії

Міністр оборони Австрії Маріо Кунасек (фото: APA/HERBERT PFARRHOFER)

Полковник австрійської армії, 70-річний уродженець Зальцбурга, шпигував на користь Росії протягом більш ніж 20 років. Його діяльність вдалося розкрити, коли він вже вийшов на пенсію. 
 
Про це газеті Kronenzeitung повідомили джерела в спецслужбах. Викриття шпигуна виданню підтвердив представник Міноборони Австрії.
 
Ім'я підозрюваного не називається. Інформацію про пред'явлення звинувачень полковнику у відставці підтвердив канцлер Австрії Себастьян Курц.
 
Як повідомляє Salsburg24.at, він заявив про це на прес-конференції вранці 9 листопада.
 
У зв'язку з цим в МЗС Австрії викликали тимчасового повіреного у справах Росії. Також він повідомив, що через це скасовується поїздка в Москву міністра закордонних справ Карін Кнайсль. Раніше передбачалося, що вона відвідає Росію 2-3 грудня.
 
Канцлер сказав, що очікує від президента Володимира Путіна пояснень. Він назвав шпигунство неприйнятною діяльністю, але зазначив, що вина полковника ще не доведена судом. Залежно від рішення суду він буде обговорювати подальші кроки з європейськими партнерами.
 
Запідозрений у шпигунстві офіцер служив в армійському штабі. Працювати на російську розвідку він почав в 1990-х роках.
 
За інформацією газети, раз в два тижні він виходив на зв'язок з російським зв'язковим на ім'я Юрій, завдання отримував по радіо, у відповідь писав шифровки або передавав інформацію безпосередньо по супутниковому зв'язку. За час співпраці він отримав від Росії близько 300 тисяч євро.
 
Розслідування встановило, що полковник міг передавати Москві секретні дані по військово-повітряних силах Австрії та артилерійських системах, а також складати докладні досьє на багатьох воєначальників. В останні рік він міг передавати інформацію про ситуацію з мігрантами в Австрії.
 
Австрійської контррозвідці вдалося запобігти знищенню свідоцтв співпраці полковника з російською розвідкою, відзначає видання.
 
Підозрюваному вже пред'явили звинувачення в передачі секретної військової інформації іноземній державі. Йому загрожує до двох років в'язниці.
 
У свою чергу МЗС Росії висловив протест у зв'язку із заявою влади Австрії, йдеться в заяві, опублікованій на сайті зовнішньополітичного відомства в п'ятницю, 9 листопада.
 
"9 листопада в МЗС Росії був викликаний посол Австрії в Москві Йоханнес Айгнер. У зв'язку з твердженнями влади Австрії про підозру в причетності до розвідувальної діяльності нібито на користь Росії якогось колишнього полковника австрійських збройних сил заявили протест", - йдеться в повідомленні.
 
У Москві звернули увагу посла на заяву міністра закордонних справ Австрії Карін Кнайсль про те, що "в разі підтвердження підозр у шпигунстві російсько-австрійські відносини будуть серйозно обтяжені".
 
Також наголошується, що "вжиті Віднем кроки, засновані на підозрах без будь-яких доказів, вже призвели до ускладнення наших відносин, які до останнього часу відрізнялися позитивною динамікою".
 
"Викликає подив, чому наші австрійські партнери вважали за краще не обговорювати з нами наявні у них підозри через налагоджені канали діалогу, а вдалися до вже звичного, на жаль, для багатьох західних країн методу - сенсаційного вкидання інформації в ЗМІ та публічної вимоги від нас пояснень", - поскаржилися в МЗС РФ.
 
Нагадаємо, Володимир Путін гуляв на весіллі голови МЗС Австрії Карін Кнайсль. При цьому віце-канцлер Австрії та голова ультраправої Партії свободи Австрії Гайнц-Крістіан Штрахе розхвалив візит Путіна на весілля голови МЗС Австрії. За його словами, участь Путіна у весіллі є "неймовірно великою честю для Австрії".