Родичі жертв МН17 просять Трампа переконати Путіна розкрити правду

18:35, 09.11.2018
Родичі жертв МН17 просять Трампа переконати Путіна розкрити правду

Родичі загиблих назвали позицію Росії очевидною спробою приховати правду (фото: AFP)

 

Родичі жертв трагедії малайзійського боїнга MH17, який зазнав аврії у липні 2014 року на Донбасі, звернулися до президента США Дональда Трампа напередодні його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним на саміті G20 в Буенос-Айресі.
 
Родичі загиблих попросили Трампа переконати Путіна оприлюднити детальну інформацію про обставини катастрофи, відзначаючи, що "ніколи не буває пізно зайнятися спокутуванням", передає "Громадське".
 
 
У листі Трампу родичі назвали позицію російської влади "очевидною спробою приховати [правду] про те, що трапилося" і провели паралель з поведінкою влади Саудівської Аравії, яка відкидала звинувачення у вбивстві журналіста Джамала Хашогджі у турецькому консульстві.
 
"Нещодавно ви назвали вбивство пана Джамала Хашогджі "одним з гірших приховувань в історії приховань". Визнаючи, що ми не знаємо всіх фактів, нам здається, що ви маєте рацію. І точно так само ми можемо говорити про вбивство 298 чоловік на борту MH17, яке знаходиться в одній категорії (з вбивством Хашогджі - ред.)", - йдеться у зверненні.
 
"Президент Путін багато трудиться, щоб відновити повагу до російського народу і самому увійти в історію як великий державний діяч. Якщо він справді таким є, йому необхідно розуміти, що приховування [правди], настільки очевидне в серйозних злочинах, як атака на MH17, працює проти досягнення його мети", - зазначили родичі загиблих.
 
Зауважимо, нещодавно російське Міноборони видало "сенсацію" щодо Бука, який збив MH17: нібито ракета була українською. Однак у представлених Міноборони Росії документах виявили ознаки підробки. Тим більш, заяви Москви повністю протиречать висновкам міжнародної групи розслідувачів, яка визначила, що "Бук", з якого збили літак малазійських авіаліній, належав 53-й бригаді з Курська.
 
А незалежні розслідувачі "Белінгкет" встановили всіх причетних до транспортування "Бука" із Росії на територію України. Всі вони - громадяни Росії. Водночас імена тих, хто відповідальний за дозвіл відправки зброї наразі не повідомляється, але наголошується, що "Бук" не міг потрапити до України без дозволу керівництва збройних сил Росії.
 
Кремль відкидає всі звинувачення та вимагає, щоб представників Росії включили до міжнародної групи розслідувачів. До цього у Росії висували фантастичні версії трагедії з МН17, які повсякчас суперечили одна одній.
 
Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію та поклали на неї всю відповідальність за трагедію.

Катастрофа малазійського Боїнга МН17 сталася 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, більшість - громадяни Нідерландів.