Вибори у США: республіканці втрачають більшість в Палаті представників та зберігають її в Сенаті

09:23, 07.11.2018
Вибори у США: республіканці втрачають більшість в Палаті представників та зберігають її в Сенаті

Конгрес США складається із верхньої палати - Сенату та нижньої - Палати представників

За попередніми результатами проміжних виборів до парламента США Республіканська партія втрачає більшість у нижній палаті Конгресу, але утримає її у верхній палаті.

Про це повідомляє Українська правда.

У Палаті представників, нижній палаті Конгресу, республіканці контролюють тут 235 з 435 мандатів, демократи – 193. Для контролю за більшістю потрібно 218 голосів. Таким чином, для контролю за більшістю демократи мали отримати місця у 23 округах, які у попередньому складі парламенту контролювалися республіканцями.

Наразі підрахунок голосів триває але обидва політичні табори зійшлися у думці, що демократи вже гарантували собі щонайменше 23 додаткових місця у нижній палаті.

Зокрема, лояльний до демократів телеканал CNN оголосив, що кількість округів, "перехоплених" демократами, перевищила 23. Із цим погоджується лояльний до Трампа телеканал Fox News, за оцінками якого демократи гарантували собі контроль за Палатою представників. Примітно, що демократи перемогли у низці округів, де населення вважали безумовно лояльним до Трампа – зокрема в Техасі.

Наразі неясно, наскільки суттєвою буде перевага противників Трампа у нижній палаті, оскільки ще не надходили дані про результати голосування у західних американських штатах, які традиційно голосують за демократів. Прогнозується, що може йтися про перевагу у 5-10 голосів.

Водночас Українська правда зазначає, що Демократична партія не змогла перехопити більшість Сенаті, його продовжить контролювати партія Дональда Трампа.

Про це свідчать попередні результати виборів, за якими демократи втрачають місця сенаторів у кількох штатах, які вони досі контролювали, повідомляє з США кореспондент "Європейської правди".

"Можна напевно говорити про програш демократів у штатах Індіана, Флоріда, яких досі були представлені у Сенаті депутатами від Демократичної партії. Також попередні дані свідчать про імовірний програш демократів у штатах Міссурі та Північна Дакота", - зазначає видання.

На невтішному для демократів результаті сходяться також політичні аналітики телеканалу CNN, який симпатизує Демократичній партії. У нічному ефірі CNN вони одноголосно зійшлися на думці про те, що партія Трампа може лише збільшити свою перевагу у Сенаті.

Як відомо, на проміжних виборах, що відбулися 6 листопада, переобиралися 35 зі 100 сенаторів – депутатів верхньої палати конгресу США. Наразі республіканці контролюють 51 голос у Сенаті. Для втрати більшості однопартійці Трампа мали поступитися демократам щонайменше двома мандатами.

Нагадаємо, проміжні вибори в США відбулися 6 листопада.

Як повідомляла "УМ", посол України у США поскаржився на українського політика-потенційного кандидата в президенти, який заважав отримати американську зброю.