Росія не агресор: Олександр Хуг втрапив у новий скандал через слова про армію Путіна

13:58, 05.11.2018
Росія не агресор: Олександр Хуг втрапив у новий скандал через слова про армію Путіна

Хуг бачив російських військових на Донбасі, але попри це не вважає Росію агресором (фото: Front News International)

Екс-заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг підтвердив, що місія виявила на Донбасі російських кадрових військових, але при цьому не визнав Росію агресором.
 
Про це він сказав в інтерв'ю ТСН, яке було взято ще під час його перебування на посаді.
 
На пряме запитання журналіста Андрія Цаплієнка "Чи вважаєте ви Росію агресором?" Хуг відповів:
 
"Ні, але я вважаю, що Росія, як і Україна, й окремі райони Донецької та Луганської областей, визнали, що існує велика проблема, яка потребує вирішення, і всі вони взяли на себе зобов'язання".
 
За його словами, "конфлікт можна вирішити тільки тоді, коли хтось буде більше прагнути знайти рішення, ніж намагатися звинувачувати інших".
 
"Факти не можна спростувати; факти, що підтверджені знімками, на яких зображені колони, що під покровом ночі в’їжджають до України та виїжджають із неї, колони машин військового типу з озброєнням на них, які рухаються ґрунтовими дорогами під чіткою координацією в супроводі систем протиповітряної оборони.
 
У непідконтрольних урядові районах ми розмовляли з особами, які заявляли про свою належність до російських військових підрозділів, зокрема 16-ї повітряно-десантної бригади Росії…
 
Вони відкрито з нами спілкувались і самі надали цю інформацію, а ми повідомили про цей факт. Я також особисто розмовляв тут, у Києві, з двома полоненими, яких затримали Збройні сили України. І вони сказали те саме: вони входять до підрозділу, який на ротаційній основі воює в Україні", - додав він.
 
На слова журналіста: "Ви не можете не розуміти, що в цій війні Росія є агресором. Чи є у вас бажання одного дня назвати агресора агресором?" - Хуг відповів:
 
"Я все ще розмірковую над цим. Це буде дуже-дуже довга книжка, яку мені доведеться писати. Цей конфлікт можливо вирішити лише тоді, коли хтось буде прагнути знайти рішення, а не намагатиметься звинувачувати інших".
 
Слова Хуга спровокували обурення в Україні. Зокрема, віце-прем'єр-міністр України В’ячеслав Кириленко зазначив, що Хуг весь час на посаді підтримував російську точку зору про конфлікт на Донбасі.
 
"Якщо Олександр Хуг, як заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, не вважає Росію агресором, значить він стояв весь час на російській точці зору про "внутрішній конфлікт в Україні", - написав у Twitter Кириленко.
 
Також політик назвав позицію Хуга "абсурдною" .
 
"Ну і який це тоді моніторинг, коли росіян вони бачили, а російську агресію не визнають?", - обурився він.
 
Зауважимо, це вже не перший скандал, у який Олександр Хуг втрапив через слова про військових Росії на Донбасі.
 
Так, нещодавно Хуг розповів, що моніторингова місія ОБСЄ не побачила доказів російського втручання на Донбасі. Він заявив, що в ОБСЄ бачили людей з розпізнавальними знаками Росії, але, за його словами, "таку форму можна купити будь-де".
 
Однак пізніше Олександр Хуг назвав непорозумінням те, як були сприйняті його слова щодо відсутності російських військ на Донбасі.