Суддя Валерій Чорнобук арештований за державну зраду під час анексії Криму

11:53, 05.11.2018
Суддя Валерій Чорнобук арештований за державну зраду під час анексії Криму

Валерій Чорнобук звинувачується в тому, що допомагав перейти кримським судам на здійснення правосуддя на підставі законодавства Росії (фото: facebook.com/zakon i biznes)

Суд арештував колишнього голову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, підозрюваного у державній зраді.
 
Про це "Українській правді" повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.
 
"О 9 ранку відбулось засідання, і суд прийняв рішення підтримати клопотання прокуратури про арешт на 2 місяці, до 1 січня 2019 року", - зазначила Сарган.
 
Стаття "державна зрада" не передбачає можливість внесення застави, тому Чорнобуку такої альтернативи не надали.
 
Як відомо, Валерій Чорнобук звинувачується в тому, що він здійснював підривну діяльність, зокрема допомагав перейти кримським судам на здійснення правосуддя на підставі законодавства Росії.


Підозру у скоєнні злочину йому видали влітку цього року.

За версією слідства, 24 березня 2014 року на засіданні Апеляційного суду він закликав суддів учити законодавство Росії та отримувати російські паспорти. Це відбувалося під час операції із анексії та окупації Криму.

Валерій Чорнобук звинувачення відкидає.

 

Як повідомляла "УМ", після окупації Криму Валерія Чорнобука оголосили там персоною нон-ґрата. Це нібито доводило його патріотичність. Він був призначений суддею в Дніпрі, але звільнився з посади, потім перейшов працювати на посаду відповідального з питань безпеки Дніпровської міської ради.

 

3 листопада Валерія Чорнобука затримали в Києві співробітники СБУ.