Нова Каледонія вирішила не відокремлюватися від Франції: Макрон гордий за референдум

07:21, 05.11.2018
Нова Каледонія вирішила не відокремлюватися від Франції: Макрон гордий за референдум

Макрон гордий тим, що більшість нових каледонців обрали Францію (фото: Reuters)

Президент Франції Еммануель Макрон подякував громадянам французької заморської території Нової Каледонії за те, що вони "обрали Францію" на референдумі.
 
Про це повідомляє Le Figaro.
 
"Для голови держави є гордістю те, що більшість нових каледонців обрали Францію. Це знак довіри до республіки та її майбутнього", - сказав Еммануель Макрон.
 
Макрон підкреслив, що розуміє розчарування прихильників незалежності, але додав, що Франція забезпечить свободу, рівність та братерство для всіх.
 
"Єдиною, хто сьогодні програв, є спокуса презирства, поділу, насильства та страху. Єдиним переможцем сьогодні є процес миру та дух діалогу", - додав французький президент.
 
У неділю, 4 листопада, в заморській території Франції Новій Каледонії відбувся референдум про незалежність. Більшість тих, хто взяли участь в опитуванні, не підтримали відокремлення від Франції та незалежну державу.
 
Нова Каледонія - архіпелаг з десятків островів в південній частині Тихого океану, за 15 тисяч кілометрів від Парижа, що увійшов до складу Французької імперії в 1853 році.
 
З 1998 року є особливим адміністративно-територіальним утворенням Франції. Згідно з Нумейськими угодами, підписаними цього ж року після насильницької кампанії з боку сепаратистів з корінного населення, до 2018 року в Новій Каледонії повинен був пройти референдум про статус території.
 
Згідно з угодами 1998 року, в разі поразки прихильників незалежності на першому референдумі, у них буде можливість ініціювати ще два аналогічних референдуми до 2022 року.
 
Нагадаємо, в жовтні масштабні мітинги за незалежність відбулися в Шотландії.