Роман Сущенко став лауреатом премії за захист свободи слова імені Лубченка

14:15, 02.11.2018
Роман Сущенко став лауреатом премії за захист свободи слова імені Лубченка

Журі ухвалило кандидатуру переможця премії одноголосно (фото: kommersant.ru)

Політв'язень Роман Сущенко, засуджений в Росії за шпигунство до 12 років ув'язнення, став лауреатом премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка від Національної спілки журналістів України.
 
Про це 2 листопада повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко.
 
Він зазначив, що журі ухвалило кандидатуру переможця премії одноголосно.
 
"Одноголосно журі НСЖУ визнає цьогорічним лауреатом журналіста, нашого колегу Романа Сущенка. Роман є мужнім українським журналістом, він задає приклад, і він на сьогодні є прикладом мужності і прикладом українського журналіста, який не кориться тим обставинам, і його листи, його роботи є прикладом для нас і для міжнародних журналістів", - сказав Томіленко.
 
У Києві премію отримала донька журналіста Юлія Сущенко.
 
Премію за захист свободи слова Ігоря Лубченка заснувала Національна спілка журналістів у 2012 році для людей та організацій, які досягли успіхів у відстоюванні права на свободу слова та боротьбі за професійні стандарти.
 
Нагадаємо, на засіданні 12 вересня Верховний суд Росії визнав законним рішення Московського міського суду про 12 років ув'язнення для українського політв'язня, журналіста Романа СущенкаВідтак суд відхилив у повному обсязі апеляцію захисників.
 
При цьому захисник українця Марк Фейгін повідомив, що Роман Сущенко готовий просити про помилування. "Роман готовий написати цей нещасний папір з проханням про помилування, я не бачу в цьому жодної проблеми, Роман зі мною згоден. Неважливо, що ти напишеш, головне, опинитися в Києві, це моя думка", - пояснив Фейгін.
 
Президент Петро Порошенко тоді запевнив, що Україна продовжить боротьбу за звільнення Романа Сущенка з Росії. "Від самого початку ця справа була фарсом. У Росії досі триває 1937 рік, у той час як у нас триває боротьба з агресією Росії і боротьба за звільнення українських заручників Кремля", - зазначив він.