Захоплені нацистами у 1941 році в Кам’янці-Подільському листи передали адресатам

17:22, 28.10.2018
Захоплені нацистами у 1941 році в Кам’янці-Подільському листи передали адресатам

Листи з фронту (SumyNews / ілюстративне фото)

Австрія повернула Україні листи, які окупаційна нацистська адміністрація захопила влітку 1941 року в Кам’янці-Подільському, а історики розшукали адресатів або їх рідних, щоб передати послання.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Виявилося, що австрійський офіцер Густав фон Шлегер, який до війни був поштарем, знайшов на поштамті коробки із листами червоноармійців та місцевих мешканців, які через наближення фронту не встигли відправити.

Він переслав їх до Відня не відкриваючи. Там вони пролежали в архіві до 2009 року, аж поки їх не передали Україні.

Істрики вирішили, що листи мають нарешті дійти до адресатів або їх.

"Це дуже зворушливо, я вкрай схильована. Передусім, це — історія моєї родини. Коли я народилася, то цих людей уже не було з нами", — розповідає родичка одного з адресатів Зоя Польова.

Іще один із родичів адресатів Володимир Кондрянський відзначає, що дуже приємно побачити почерк рідних людей, адже це все було написано аж 77 років тому.

Всього листів у чотирьох коробках було 1215, уже 651 із них знайшов свій дім. Послання описують початок війни, у них люди розповідають про свої переживання та страхи.

"Ці листи мають дійти до своїх рідних. Знаєте, вони навіть об’єднують сім’ї", — говорить співробітниця Національного музею історії України у Другій світовій війні Світлана Даценко.

Нагадаємо, Україна стала лідером рейтингу відкритості архівів КДБ.