Росія відправляє кримчан воювати в Сирію: Україна скаржиться в Гаагу через призов на окупованих територіях

17:59, 25.10.2018
Росія відправляє кримчан воювати в Сирію: Україна скаржиться в Гаагу через призов на окупованих територіях

Суд в Гаазі отримав позов щодо незаконності призиву кримчан в армію Росії

Не менше 9 мешканців Криму воювали в Сирії у складі російського контингенту після окупації півострова. Водночас Україна подала позов до суду в Гаазі через призов жителів Криму до лав збройних сил Росії на строкову службу.

Про кримчан, які служать в Сирії під час прес-конференції розказав аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов, повідомляє Укрінформ.

"Ми знайшли 9 наказів щодо нагородження кримчан за участь у збройній операції в Сирії. Це говорить про те, що російська влада використовує жителів окупованих територій для участі й у воєнних операцій за межами РФ", - заявив він.

Олександр Сєдов розповів, що правозахисники проаналізували так звані "суди" у Криму і виявили 33 суддівські рішення щодо жителів Криму за ухилення від служби в лавах ЗС РФ, ще три справи перебувають на розгляді.

Прокуратура Криму повідомляє, що понад 12 тисяч кримчан призвали до армії Росії.

Як повідомляє УНІАН, через це прокуратура Автономної республіки Крим подала позов до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

"Сьогодні ми порушуємо дуже важливе питання, яке пов'язане з черговим порушенням міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією на території окупованого Криму. Це порушення, яке стосується незаконного примушування до служби в Збройних силах Російської Федерації, яке проводиться окупаційною владою з 2015 року і по сьогоднішній день", - заявив юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко.

За його словами, після анексії Криму Росія поширила на територію півострова дію російського законодавства, зокрема щодо обов'язкової військової повинності, а півострів був віднесений до Південного військового округу Росії.

"Всі громадяни, які проживали на цій території, були примусово визнані громадянами Російської Федерації, що дозволило в сукупності з військовою повинністю призивати громадян на службу до Російської Федерації", - сказав він.

Прокурорка Прокуратури Автономної Республіки Крим Єлизавета Дзігора підтвердила факт направлення такого інформаційного повідомлення в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

"Інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду, яке було направлено прокуратурою Автономної Республіки Крим з провідними і авторитетними правозахисними організаціями України, містить в собі низку фактів цього злочину, що підтверджується доказами», - заявила вона.

До лав збройних сил Росії призвали вже 12 тисяч кримчан.

"Ми знайшли безліч доказів того, що люди, які були громадянами України на момент окупації, в подальшому були призвані в армію країни-окупанта... В соцмережах ми знайшли 57 повісток, які вказують, що конкретна людина була призвана, відповідно до повістки, яка підписана конкретним воєнкомом", - наголошують правозахисники.

Нагадаємо, у Сирії російськомовні військові били кувалдами та відрізали голови полоненим.