Олег Михайлик не вірить, що в нього стріляли громадяни Грузії

12:34, 24.10.2018
Олег Михайлик не вірить, що в нього стріляли громадяни Грузії

Олег Миайлик каже, що поблизу місця замаху є багато камер відеонагляду, але невідомо, чи поліція їх вилучала (фото: facebook.com)

Одеський громадський діяч Олег Михайлик, на якого 22 вересня вчинили замах, припускає, що стріляти в нього могли здалеку і з гвинтівки, а не з пістолета і впритул, як переконує слідство.
 
Про це він сказав в інтерв’ю "Українській правді".
 
Михайлик відзначив, що до такого висновку дійшли його друзі після аналізу даних комп’ютерної томографії його грудної клітки, де видно кулю в легені.
 
Правоохоронці, за його словами, знімками КТ не цікавились, і наразі версії його друзів і поліції не збігаються.
 
"Слідство розглядає версію, що в мене стріляли з револьвера, тобто з відносно близької відстані - чи то впритул, чи то з авто, яке проїжджало майже поруч зі мною. Друзі припускають, що все-таки постріл був зроблений здалека з гвинтівки з глушником", - сказав Михайлик.
 
За даними його друзів, стріляти могли з авто, припаркованого біля супермаркету "Обжора", з якого в день замаху активіст ішов додому.
 
Наразі Михайлик чекає на операцію з вилучення кулі з легені, яка зможе показати, з якої саме зброї вчинили замах. Робити це хоче за кордоном, щоб речовий доказ не підмінили.
 
"Головна ціль - унеможливити в майбутньому її підміну з метою вийти чітко на версію, що постріл був здійснений саме з того пістолета, який вилучили слідчі в одного з підозрюваних, як імовірне знаряддя вбивства. Ми хочемо покарати дійсно винних", - сказав активіст.
 
Він також додав, що його адвокат бачив лише одне вилучене поліцією відео з камер спостереження.
 
"Мій адвокат на відео, яке йому надали слідчі, жодних деталей не побачив, навіть мого силуету. Він лише почув якийсь звук, схожий на постріл, але то міг бути звук хлопка дверей на воротах чи звук від авто", - сказав Михайлик.
 
За його словами, поблизу місця замаху є багато камер відеонагляду, але невідомо, чи поліція їх вилучала.
 
"Камери ще є. Багато. Там дуже жваве перехрестя. Якщо припустити, що постріл був здійснений з авто, припаркованого біля "Обжори", то відео звідти було б ключовим для слідства. Але ця версія, що постріл був вчинений здалеку, спочатку слідством навіть не розглядалася. І не знаю, чи розглядається зараз, бо основна версія - це постріл з револьвера з авто майже впритул", - сказав Михайлик.
 
Він додав, що слідчі переконані, що нападники стріляли з револьвера, зокрема, тому, що на місці не знайшли гільзу.
 
"Тому вилучена з мене куля буде вкрай важливою у встановленні виду зброї", - наголосив Михайлик.
 
Він також має "великі сумніви в причетності арештованих до замаху" на нього.
 
"Затримані й арештовані виглядають дуже зручними (для поліції, - ред.), бо в них є кримінальне минуле, їх жаліти ніхто не буде, вони не громадяни України, і вони в цей час були неподалік", - сказав Михайлик, припустивши, що самі ж правоохоронці можуть приховувати замовника злочину.
 
Нагадаємо, 22 вересня в громадського діяча, керівника міського осередку політичної партії "Сила людей" Олега Михайлика вистрелили в центрі Одеси.
 
Куля протаранила наскрізь ліву руку та груди жертви, застрягши в лівій легені, за щасливим випадком не влучивши в серце.
 
Через велику втрату крові Михайлик пережив клінічну смерть у кареті швидкої.
 
Зараз активіст уже перебуває вдома, майже не виходячи на вулицю, та проходить курс масажів і медичної реабілітаційної терапії. Куля досі перебуває всередині. Діставати її Михайлик планує за кордоном, бо не довіряє українській правоохоронній системі.
 
Він відчуває себе в небезпеці: якщо виходить, то містом пересувається в бронежилеті та з наданою йому державною охороною.
 
Як відомо, за напад на Олега Михайлика поліція затримала трьох громадян Грузії, що викликало бунт грузинської громади в Одесі.
 
Тим не менш, суд Одеси відправив підозрюваного Торніке Герасіна в СІЗО на 60 діб без права внесення застави.
 
Як повідомляла "УМ", у жовтні в Одесі стався черговий напад на активіста: у Київському районі міста на світлофорі розстріляли автомобіль автомайданівця, в результаті чого куля влучила у водія авто.