Санкції проти Росії: в Європі намітився розкол через позицію Італії

19.10.2018
Санкції проти Росії: в Європі намітився розкол через позицію Італії

Матео Сальвіні вважає, що «санкції — це економічне, соціальне і культурне безумство».

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, який брав участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу цього тижня у Люксембурзі, в ексклюзивному інтерв’ю «Радіо «Свобода» розповів: «Ви знаєте, що багатьом із нас, 28-ми (міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу. — Ред.), не так легко ухвалювати швидкі рішення, особливо, напевно, коли йдеться про санкції. Завжди є певний скептицизм від деяких країн».
 
І добре відомо, кого він мав на увазі.
 
За даними агенції «Рейтер», новий план із запровадження санкцій проти Росії через кібератаки широко підтримують держави ЄС, але не Італія. Уряд цієї країни не стане підтримувати продовження санкцій ЄС щодо Росії. Про це  заявив віце-прем’єр Італії Маттео Сальвіні під час візиту до Москви. «Я почуваюся тут удома. Не так, як у деяких європейських країнах», — заявив Сальвіні, перебуваючи з візитом у Росії. «Я приїхав сюди, бо переконаний, що санкції — це економічне, соціальне і культурне безумство», — заявив Сальвіні.
 
Сальвіні пообіцяв «зробити все», щоб припинити, або принаймні уникнути автоматизму в подовженні дії санкцій щодо Росії, які він назвав «примхою». Зокрема, він закинув ЄС, що той запровадив санкції щодо Росії за «нібито порушення проти України», але при цьому не вдався до жодних дій проти Туреччини, яка окупувала північну частину Кіпру. «Якщо нас попросять підтвердити (дію санкцій. — Ред.), ми скажемо ні», — заявив Сальвіні.
 
Ще у липні поточного року Маттео Сальвіні, лідер правопопулістської партії «Ліга Півночі», заявляв, що покладе край санкціям ЄС щодо Росії. Сальвіні також неодноразово висловлював захоплення російським президентом Володимиром Путіним. Окрім того, «Ліга Півночі» у 2017 році підписала угоду про співпрацю з російською правлячою партією «Єдина Росія».
 
Наступного тижня до російської столиці має прибути прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте, він планує зустрітися з Путіним і прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим. Глава уряду Італії раніше дав зрозуміти, що на засіданні лідерів ЄС 18-19 жовтня запропонує дозволити Європейському інвестиційному банку (ЄІБ) та Європейському банку рекон­струкції і розвитку (ЄБРР) фінансувати малі й середні підприємства в Росії, як це було до санкцій, запроваджених 2014 року. Джерела «Радіо «Свобода» кажуть, що на нинішній зустрічі цю пропозицію навряд чи підтримають, але її можуть ухвалити на саміті у грудні, коли лідери Європейського союзу мають голосувати за продовження санкцій ЄС проти Росії.
 
У програмі італійського уряду, який був сформований у травні цього року, записано, що «Росія повинна сприйматися не як загроза, а як економічний та торговельний партнер». Також як дуже корисний крок оцінюється «негайна відміна накладених на Росію санкцій, щоб повернути їй роль стратегічного партнера з метою розв’язання регіональних криз». 
 
Брюссель сприймає візити Маттео Сальвіні та Джузеппе Конте до Москви як спроби створення «вісі» Володимир Путін — Марін Ле Пен — Маттео Сальвіні/Джузеппе Конте — Віктор Орбан, щоб розвалити Євросоюз зсередини. У цей план вкладається і візит 18 італійських політиків та бізнесменів до окупованого Росією Криму, який наразі триває. 
 
Після того, як у 2014 році Росія незаконно анексувала український Крим і почала надавати підтримку бойовикам на сході України, ЄС запровадив проти Москви економічні санкції, які відтоді розширювали і продовжували кожні півроку. На наступному саміті, 13 грудня лідери ЄС мають голосувати за продовження дії економічних санкцій проти Росії ще на шість місяців. Провідні сили ЄС, Німеччина і Франція, а також більшість інших членів Євросоюзу заявляють, що санкції проти Москви мають залишатися чинними доти, поки Росія не припинить агресію проти України.