«Путін увійде в історію, як лузер, при якому РПЦ втратила Україну»: відгуки про надання Україні Томосу

17.10.2018
«Путін увійде в історію, як лузер, при якому РПЦ втратила Україну»: відгуки про надання Україні Томосу

Велелюдна молитва за автокефалію.

Минулого тижня Вселенський патріархат заявив про свій твердий намір продовжити процедуру надання автокефалії церкві України. Тепер має відбутися об’єднавчий собор УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви й частини УПЦ Московського патріархату. Собор обере предстоятеля, і після цього Вселенський патріарх надасть Томос про автокефалію єдиній Українській православній помісній церкві. 

«В освячену Томосом церкву не «запрошуватимуть» силоміць»

На Покрову тисячі людей зібралися на Софійському майдані, щоб спільно помолитися за автокефалію. Предстоятель УПЦ КП Філарет назвав отримання Томосу «епохальної перемогою», а Президент Петро Порошенко наголосив, що питання автокефалії виходить далеко за межі церковного життя».
 
«Це питання нашої незалежності, питання нашої нацбезпеки, питання нашої державності. — Це питання всієї світової геополітики», — наголосив Президент. Водночас він підкреслив, що «в нас не було, немає і не буде «державної церкви». «І в освячену Томосом православну церкву ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць, — додав Порошенко. — Це питання вільного вибору кожного віруючого. Я гарантую, що не буде жодного тиску, буде збережено право своєї дороги до Бога кожного українця, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігає єдність із РПЦ. Це їхній ви­бір, і його треба поважати».
 
Порошенко при цьому додав, що «так само гарантує», що держава захистить права тих священиків та вірян церкви Московського патріархату, які «добровільно вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину православну помісну церкву». 
 
У свою чергу, Патріарх Філарет наголосив: «Ми боролися довго, жорстоко, багато хто віддав життя, а автокефалії не мали. Нарешті Господь створив умови, що іншого шляху, як дарувати Україні автокефалію, — немає. Тому ми вдячні, перш за все, Вселенському патріарху Варфоломію за його мужність, тому що ви знаєте, які «підступи» Москва скеровує проти Вселенського патріарха». Але «як ми досягли автокефалії, так досягнемо і об’єднання всіх православних церков в одну, незважаючи на те, що протидії будуть», додав Патріарх. 

«Путін увійде в історію, як лузер, при якому РПЦ втратила Україну»

Тим часом у російському таборі — справжня паніка і переполох. Московські ЗМІ прогнозують «кровопролиття» і «релігійні війни», які буцімто принесе в Україну надання Томосу. Нема сумнівів, що такі прогнози самі ж російські «брати» намагатимуться втілити в життя, адже Москва знову втрачає Україну, тепер — духовну.
 
Невипадково 13 жовтня президент РФ Володимир Путін зібрав Раду безпеки Росії, щоб обговорити «українське питання». Про що говорили, можна здогадатися зі слів прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, який згодом заявив, що в разі гонінь проти УПЦ МП Росія буде захищати інтереси православних, «як захищає інтереси російськомовних».
 
«Володимир Путін хотів увійти в історію як лідер, який повернув Крим. А увійде в історію як лузер, при якому РПЦ втратила Україну, — пише на своїй сторінці у «Фейсбуці» журналіст і блогер Денис Казанський. — Треба визнати, що автокефалію Українська церква отримує багато в чому завдяки цьому «геніальному стратегу» і його «многоходовочкам». «2014 рік суттєво прискорив процеси», — слушно наголошує Казанський.
 
15 жовтня у столиці Білорусі Мінську терміново зібрався синод Російської православної церкви. Там російські священики ухвалили рішення розірвати церковне спілкування зі Вселенським патріархатом через його намір надати автокефалію Українській церкві. У заяві синоду, яку наведено на сайті РПЦ, зокрема, йдеться, що це рішення «виводить Константинопольський патріархат за межі канонічного поля і, на велику нашу скорботу, унеможливлює для нас продовження євхари­стичного спілкування з його ієрархами, духовенством і мирянами».
 
Відтепер «для всіх священнослужителів Російської православної церкви неможливе співслужіння з кліриками Константинопольської церкви, а для мирян — участь у таїнствах, що здійснюються в її храмах», наголошується в заяві. Це означає, що перебування численних ченців із РПЦ і її підрозділів у монастирях на «святій горі» Афон у Греції, які підпорядковані безпосередньо Вселенському патріархату, буде неможливим, як і відвідини цих монастирів вірянами РПЦ, у тому числі й високопосадовцями-вірянами Московського патріархату.
 
Речник УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) назвав таке рішення РПЦ «Мінською схизмою» (розколом). Тобто московська церква, яка багато років звинувачувала Київський патріархат на чолі з Патріархом Філаретом у розкольництві, тепер сама стає на шлях розкольництва. «Синод Московського патріархату повторює політику Кремля — самоізоляція у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти, — наголошує архієпископ Євстратій. — Патріарх Кирил iз 1991 р. особисто є архітектором розділення Української церкви.
 
Тому йому важко визнати провину за 27 років хибної діяльності, яка затягла всю Повноту Православ’я у конфлікт. Але після нього ситуація рано чи пізно буде вилікувана і РПЦ повернеться у спілкування». Священик додає: «Тепер перед всіма належними до МП в Україні постає питання: йти разом iз РПЦ у розділення чи залишатися в єдності зі Вселенським православ’ям — через Помісну українську церкву?»