Олександр Вілкул залишився недоторканим

15:55, 16.10.2018
Олександр Вілкул залишився недоторканим

Спробу притягнути до відповідальності Олександра Вілкула провалили депутати Верховної Ради

Верховна Рада не підтримала зняття депутатської надоторканості із члена фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула.

Про це повідомляє Українська правда.

Таким чином Верховна Рада провалила голосування за притягнення до відповідальності Олександра Вілкула, адже за це проголосувало 137 депутатів із 226-ти.

Крім фракції "Опоблоку" проти зняття недоторканності проголосували Олександр Дроздик від "Народного фронту", Андрій Шипко від "Відродження та Ігор Молоток від "Волі народу".

Таким чином, парламент не підтримав подання генпрокурора Юрія Луценка.



За словами Луценка, у 2011 році Вілкул, будучи головою Дніпропетровської облдержадміністрації, незаконно перевів землі колективної власності у користування Орджонікідзевського ГОКу під розробку кар'єра та приватній фірмі "Арт Ленд".

Прокуратура стверджує, що Вілкул знищив частину землі сільськогосподарського призначення та наніс державі шкоди на понад 5 мільйони гривень.

Під час виступу в Раді генпрокурор продемонстрував запис допиту свідка Вадима Кобиляцького, екс-керівника Дніпропетровської районної держадміністрації.

Свідок розповів, що йому дзвонив Вілкул, наказуючи підписати документи.

Також Луценко зачитав рішення суду стосовно працівників "Арт Ленду", дії яких визнали незаконними.

Сам Вілкул заявив, що справа проти нього сфабрикована. Він наполягає, що на свідка тиснули.

Народний депутат показав відеозапис, на якому Кобиляцький каже, що йому пропонували закрити справу в обмін на покази проти Вілкула, а його свідчення у суді нібито сфальсифікували.

Вілкул заявив, що правоохоронці в його справі порушили законодавство, зокрема, зловживають владою, притягують до відповідальності "завідомо невинного", катували свідка, перешкоджають роботі нардепа тощо.

Крім того, Вілкул заявляв, що прокуратура незаконно прослуховувала його телефон.

За словами Луценка, слідчі прослуховували батька депутата і коли дізнались, що один з номерів належить і самому народному обранцеві, припинили це робити.

Нагадаємо, депутати мають розглянути подання щодо зняття недоторканості із Сергія Дунаєва та Дмитра Колєснікова.