У Черкаському археологічному музеї виставили рідкісний скіфський меч-акинак, якому 2,5 тисячі років

13:01, 16.10.2018
У Черкаському археологічному музеї виставили рідкісний скіфський меч-акинак, якому 2,5 тисячі років

Скіфський меч-акинак Черкаському музею подарував меценат (фото: Черкаський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини - ЧАМ / Facebook)

Нове надходження до експозиції Черкаського археологічного музею: тут виставили рідкісний скіфський меч-акинак.

Як повідомляють у Фейсбуці науковці музею, цей меч 2,5 тисячі років тому тримав у руках відважний воїн-сколот, який вірив у божественну силу своєї зброї, шанував свого меча і захищав ним від ворогів свою рідну землю.

«Меценатом неабиякого дарунку став звичайний черкаський робітник, який добре розуміє значення стародавніх експонатів для науки та української культури і останні 20 років регулярно передає археологічні експонати до фондів нашого музею, часто викуповуючи їх своїм коштом у власників. А перший з його експонатів у нашій експозиції датується ще 1997 роком», – розповідають у археологічному музеї.

Щоб підкреслити унікальність артефакту, свідка військової звитяги та відваги наших далеких предків, цінний експонат помістили у спеціальну окрему вітрину Першого експонування.



«Хочеться окремо наголосити, що особливо важливим моментом у процесі дарування стало те, що разом з цим цікавим предметом ми отримали й відповідну історію його знахідки. Отож перед нами не просто красивий предмет старовини, а джерело археологічної та історичної інформації», – пояснюють науковці археологічного музею.

До речі, як повідомив черкаський міський голова Анатолій Бондаренко, незабаром в археологічного музею буде своє власне приміщення.

«Під час візиту в Черкаси в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун ми домовилися про передачу в комунальну власність приміщення колишньої міської санепідемстанції (історична назва будівлі - будинок грабаря Майбороди). Там плануємо розмістити міський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини, керує яким Михайло Сиволап», – наголошує Анатолій Бондаренко.