Екзархи Константинополя прибули на Синод із хорошими враженнями про Україну

12:23, 10.10.2018
Екзархи Константинополя прибули на Синод із хорошими враженнями про Україну

Екзархи Вселенського патріархату архієпископ Памфільський і Західної єпархії Української православної церкви в США Даниїл та єпископ Едмонту і Західної єпархії УПЦ в Канаді Ілларіон прибули на Синод у Стамбулі (фото: Укрінформ)

Екзархи Константинопольського патріархату в Україні архієпископ Даниїл та єписком Ілларіон прибули на Синод зі звітом та заявили про хороші враження вд України.

Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

«Буде все добре. З Божою поміччю. Думаю, так», - відповів лаконічно екзарх Даниїл на запитання про перспективи сьогоднішнього дня засідання Синоду, на якому очікується заслуховування звітів екзархів Даниїла та Ілларіона за результатами візиту в Україну.

Екзарх Даниїл розповів журналістам про своє враження від поїздки в Україну.

«Я був радий побачитися з представниками церковної та світської влади України. Враження від поїздки добрі», - вказав він.

На уточнююче запитання, чи готовий народ до церковного об'єднання, екзарх наголосив, що «Україна готова розглядати питання церковного об'єднання протягом вже 27 років, якщо не довше - століття».

Проігнорувавши провокативне питання російських телеканалів про можливе загострення ситуації в Україні після отримання Томосу, він благословив всіх журналістів та побажав всім гарного дня.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Засідання Синоду Константинопольського патріархату розпочалося 9 жовтня і триватиме три дні.

Очікується, що саме на цьому зібранні можуть прийняти рішення про надання Україні Томосу.

У серпні відбулся зустрч Вселенського патріарха Варфоломія із очільником РПЦ Кірілом. Представники Росії спочатку категорично заперечували, що на зустрічі говорили про створення помісної церкви в Україні, але згодом виявилося, в РПЦ збрехали і спробували шантажувати Вселенського патріарха.