Фабрика фальшивих дипломів

07:59, 27.10.2019
Фабрика фальшивих дипломів

Скандал в Національній медакадемії ім. Шупика виник ще взимку. Чутки про побори серед майбутніх лікарів, переважно студентів–іноземців, поширювалися в академії вже давно. Брали тут за все: за розподіл на навчання, за отримання посвідки на проживання в Україні. Тільки одна вступна розмова із керівником міжнародного відділу коштувала від 500 до 1000 доларів. Брали  навіть … за відсутність людини на заняттях. Слухач після зарахування на навчання міг спокійно поїхати до себе на батьківщину чи просто на відпочинок і взагалі не з'являтися на лекціях та семінарах.

Заплати – і можеш не навчатися!

Відтак замість випускати дипломованих лікарів Нацакадемія післядипломної освіти стала фактично продукувати фальшиві дипломи: люди не навчалися, але отримували документ державного зразка.

У програші залишаються всі: і держава Україна, адже престижність українського диплому почала стрімко падати, а це впливає і на надходження коштів за навчання іноземців. Зрештою, незадоволені ситуацією і самі студенти. Ті, що намагаються навчатися сумлінно. «Найгірше те, що нам всім доведеться доводити, що ми – реальні лікарі, а не власники фальшивих дипломів, які тільки платили і отримували за це псевдодокумент, – каже іранець Махмуд Ч. – Адже було би напрочуд наївно вважати, що інформація про подібні скандали, як в академії, вже через короткий час не стане відомою на моїй батьківщині, у Лівані, Палестині, звідки родом більшість моїх колег».

Відсутність слухачів на заняттях виявила СБУ, провівши раптову перевірку навчального закладу. Зараз триває слідство, керівництво академії намагається вийти сухими з води, надавши сфальшовані документи, які мали би пояснити відсутність людей на заняттях. Правоохоронці вже довели, що частина документів, наданих керівництвом Нацакадемії, – підробка. Наслідком цього стало відкриття кримінального провадження проти посадових осіб навчального закладу, про що свідчить витяг із ЄДРР.

Корупційний ланцюжок: із низів на саму гору…

Втім, розслідування триває вже надто довго. І за даними наших джерел, його намагаються гальмувати – у тому числі і впливові покровителі керівництва Національної академії післядипломного навчання, які займають керівні посади у Міністерстві охорони здоров'я.     

Тому аби не дати спустити резонансну справу на гальмах,  журналісти та активісти взялися провести власне розслідування. Нещодавно вони відвідали академію, де задали питання про корупцію ректору академії Юрію Вороненку, проректору Олесі Гульчій та іншим посадовцям.

«Ректор в розмові підтверджує, що« мертві душі »з числа іноземних студентів – і справді зона відповідальності проректора Гульчій. Однак при цьому не поспішає ставити їй в провину навіть підтверджений факт, за яким відкрито кримінальне провадження! – каже громадський активіст Орест Гаранджа. – Таким чином, ми бачимо повну аналогію між уже звільненим ректором Національного медичного університету ім. Богомольця Катериною Амосовою, яка до останнього прикривала сумнівні оборудки свого заступника Олександра Никитюка. Втім, пані Амосову, грубо кажучи, зрозуміти було можна: пан Никитюк, який відповідав за тендери, закупівлі і ремонти вузу був фактично спонсором екс-ректора Амосової. А тут, в Національній академії ім. Шупика, ми бачимо, як формується корупційний ланцюжок, який веде із низів до керівництва». За його словами, складається враження, що керівництво академії сподівається спустити справу на гальмах, домовитися, «вирішити питання», а потім активізувати незаконні схеми збагачення, повернувши в них колишніх, дуже «ефективних виконавців».

Версія: мільйони та оборотні у погонах

За версією наших джерел, безпосередній зв'язок із ситуацією в академії має резонансне затримання наприкінці навесні цього року співробітника столичного Главку Служби безпеки України, що попався на хабарі у 50 тис. доларів від іноземців. «Ми зацікавлені у швидкому очищенні своїх лав», – прокоментувала тоді спікер СБУ Олена Гітлянська.

Передбачається, що затриманий був одним з ланок злочинного ланцюжка: «дах» так званого «бізнесу» на учнів-іноземців академії, в якому були задіяні один із звільнених керівників підрозділів академії, проректори і далі. Один із фігурантів скандалу часто розповідав про потужний «дах» в СБУ, яка, за його  словами, дозволить не тільки зам'яти скандал, але і розібратися з неугодними журналістами.

Як стверджується, гроші від іноземних учнів йшли нагору через структурні підрозділи академії, а прикривали їх діяльність «свої люди» в правоохоронних структурах. За ймовірними підрахунками, розміри хабарів в Нацакадемії могли становити мільйони доларів.

Декларації медичної еліти: земля, нерухомість, готівка, комерційні фірми

Про те, що перші особи медичної галузі України живуть далеко не бідно, свідчить аналіз їхніх декларацій. Наприклд, проректор Олеся Гульчій, за відкритою та інсайдерською інформацією, має чимало землі в Україні, а також, ймовірно, володіє нерухомістю у Швеції.  Дві ділянки по десять соток у Олесі Петрівни знаходяться в Києво-Святошинському районі столиці. В кінці трагічного для країни 2013 року ще 12 соток вона оформила собі в Карпатах: в селі Вишків Долинського району Івано-Франківської області. А буквально через десять днів вона стала власницею ще 17 соток в Білогородці, що по сусідству зі столицею.

Її покійний чоловік Микола Гульчій володів 40 сотками землі в селі Гузіїв тієї ж Івано-Франківської області. Також ділянки у Вишкові та Білогородці, а ще, у цьому ж карпатському Вишкові – зовсім не маленький будинок площею 146 квадратних метрів. Крім цього Олеся Петрівна володіє досить-таки пристойним будинком в столичній межах: площею 138 кв. метрів!

Цікаво, що вартість більшості своїх земельних наділів подружжя Гульчій скромно не вказує. Цікаво також, що більшість землеволодінь проректор Гульчій чесно записує особисто на себе. Але не все. Саме тому в декларації фігурують її мама і батько. Так, наприклад, мама Валентина Михайлівна і батько Петро Феодосійович в серпні 1998 року обзавелися симпатичним ділянкою в Києві: 11 соток.

Останнє земельне придбання проректора медакадемії Олесі Гульчій відбулося в останній день минулого року, – за який вона заповнювала свою декларацію. Під цокання годинника і салат олів'є на столі вона стала власницею ще однієї ділянки в Києво-Святошинському районі. Масовані земельні інвестиції, втім, не завадили сім'ї купувати дорогі і престижні іномарки. Олеся Петрівна їздить на Mersedes-Benz. Банківські рахунки в декларації Гульчій не значаться. Готівкою проректор декларує 45 тис. гривень власних коштів, ще 67 тис. грн., що належали чоловікові, плюс 19 тис. доларів валютних заощаджень. Також, за інсайдерською інформацією, пані Гульчій може володіти квартирою у Стокгольмі. 

Ще один проректор – Олександр Толстанов – людина, яка навіть у гіршій ситуації ніколи не виявиться без даху над головою. Тому що, судячи з декларації, з житлоплощею у представника недофінансована державою медичної галузі все в порядку. І навіть більше, ніж! Особисто Олександр Костянтинович володіє всього лише невеликою квартирою площею 29 кв. метрів в столиці, яку він придбав в березні 2013 року. Вартість квартири становило 397 тис. гривень, що за курсом на день покупки дорівнювало майже 50 тис. доларів. Також він має гараж, який придбав у 2011 році, земельну ділянкою  20 соток в селі Довжик Житомирської області. Землю пан Толстанов придбав в березні 2014 року.

У Житомирській області, до речі, з 1999 року працює фірма «Житомиренергопромсервіс»:  гуртова торгівля тощо. Головним засновником компанії є лікар Олександр Толстанов.

Все перераховане проте – цілковита, до речі, дрібниця в порівнянні з іншого квартирою, в якій проживає Олександр Толстанов, але яка юридично не належить йому. А записана на Тетяну Повєткіну – супутницю життя проректора, з якої той проживає разом, але не перебуває в шлюбі. Шикарні апартаменти площею 108 квадратних метрів близька жінка поважного Олександра Костянтиновича придбала якраз в кінці того ж 2013 року - коли в Києві розгорталися події Революції гідності.

Варто було житло круглу суму – 1,6 млн. гривень! Тобто, приблизно 200 тис. Доларів ... В активі коханої жінки Олександра Толстанова – ще й затишна квартира у Вінниці. Так би мовити, про всяк випадок.

Але вишенька на торті – кімната в гуртожитку Національної академії площею 10 квадратних метрів, яку декларує проректор Толстанов! Саме тут Олександр Костянтинович прописаний. А ще Олександр Толстанов поважає красиві дорогі речі, і носить, зокрема, годинник Patek Philipp, який вніс до своєї декларації, а пересувається на автомобілі Mercedes-Benz S-класу, а його подруга Тетяна Повєткіна – на Lexus. Купленому не з рук, а в автосалоні.

Незважаючи на дорогі покупки, готівки в парі Толстанов-Повєткіна - цілком достатньо. Причому, тримають вони їх виключно в твердій валюті, не маючи довіри до рідної української гривні. Так, на депозитних рахунках, оформлених особисто на проректора, знаходиться 70 тис. доларів. На пані Повєткіну записано 75 тис. доларів і ще 65 тис. євро.

«Клятва Гіппократа»: мільйон для підтримки окупації Криму!..

Проректора Раїсу Мойсеєнко вважають однією із найбільш наближених до екс-міністра охорони здоров'я України, чи не найодіознішого представника команди Віктора Януковича – Раїси Богатирьової. Як і її покровителька, пані Мойсеєнко – людина з хорошою комерційною жилкою. Отримавши свого часу нагороду як кращий продавець Amway - разом з чоловіком Володимиром, народним депутатом України третього скликання, паралельно удвох вони зареєстрували і ТОВ «МВР». Що розшифровується як «Мойсеєнко Володимир і Раїса». Сфера діяльності, як і у її колеги Толстанова, – теж дуже далека від медицини, досить проста, але прибуткова: торгівля.

Прибуток від Amway сім'я Мойсеєнко отримували цікавим способом: будучи заступником Раїси Богатирьової, пані Мойсеєнко, як стверджують ЗМІ, змушувала лікарів виписувати пацієнтам непотрібні їм БАДи та антисептичні засоби, іноді на кілька тисяч гривень. За це вони безкоштовно отримували від держави безкоштовну же медичну допомогу. Ця та інші подібні виверти допомогли сімейству Мойсеєнко дуже впевнено почувати себе в житті. Підтвердження цьому – матеріальний стан проректора Національної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика.

У цієї пари – квартира 47 кв. метрів в Києві, куплена в 2004 році і оформлена особисто на Раїсу Олександрівну, їх загальна власність - квартира в Донецьку площею 67 кв. метрів, а також ... - службова квартира 51 кв. метр, що належить управлінню справами Верховної Ради, яка числиться за Володимиром Мойсеєнком.

Є у них, звичайно ж, земля – у Северинівці Макарівського району. Саме тут, у селі над Житомирською трасою, стоять елітні котеджні містечка, але 11 соток дісталися Володимиру Миколайовичу менш ніж за 4 тис. доларів. На цій ділянці стоїть «скромний» садовий будиночок – площею 233 квадратних метри! Який з'явився у подружжя Мойсеєнко в самому що ні на є стабільному 2012 році, коли Раїса Олександрівна займала важливу державну посаду.

Вартість «чайного будиночка» – 924 тис. гривень. Що за тодішнім курсом становило понад 115 тисяч доларів ... Придбало подружжя і ще одну земельну ділянку, вже безпосередньо в Києві ... Ще один садовий будиночок площею 70 кв. метрів знаходиться в стадії незавершеного будівництва. Але найбільш неоднозначна покупка нерухомості сімейної пари Раїси і Володимира Мойсеєнка, якщо вірити їх декларації, трапилася 7 березня 2014 року. Про всяк випадок нагадаємо хронологію тих днів: пройшла рівно тиждень, як в Криму провели так званий референдум, США вже тимчасово відкликали свого посла в РФ для вирішення «Кримського кризи», Рада Федерації РФ задовольнив прохання В. Путіна про використання збройних сил на території України .

Саме в цей день український нардеп Володимир Мойсеєнко, чоловік високопоставленого чиновника з Міністерства охорони здоров'я купує нерухомість в майже окупованій Ялті. За порівняно невелику квартиру площею 65 кв. метрів чоловік було заплачено понад 1 мільйон 131 тис. гривень! Тобто, за курсом вже злегка падаючої гривні (9,38 грн. за долар) покупка обійшлася в 120 тисяч доларів…

Їздить Раїса Олександрівна на TOYOTA AURIS за 40 тис. доларів, а її чоловік – одночасно на Mersedes-Benz і LEXUS. Останнє авто – вартістю 87 тис. доларів (!) – було куплено в сам пік протистоянь на Майдані.

Чоловік Раїси Мойсеєнко володіє також цінними паперами: акціями фірми «Консоль». Він брав участь в пайовому фінансуванні будівництва. Будівництво, до речі, що входить до переліку скандальних. Вартість паперів - 222 тис. гривень в цінах 2006 року. Коли долар, нагадаємо, коштував 5,05 грн. Таким чином, в будівництво сімейством Мойсеєнко було вкладено майже 44 тис. доларів.

Але великі витрати практично ніяк не позначилися на рівні їх сімейних заощаджень: 516 тис. гривень знаходяться на банківських рахунках плюс 119 тис. в готівці – це заощадження особисто Раїси Олександрівни. У чоловіка, як і годиться, доходи і накопичення більші: 1 мільйон 843 тис. гривень на банківських рахунках, 293 тис. гривень – у кредитних спільнотах, і ще жалюгідних 20 тисяч готівкових доларів. Отримує дружна сім'я і кредити. Раїса Олександрівна сплатила «Приватбанку» за користування його грошима 159 тис. грн., а її чоловік – майже 44 тис. грн.

І, нарешті, перша людина в Національній медичній академії післядипломної освіти ім. Шупика – ректор Юрій Вороненко – заробив за минулий рік 481 тис. грн. Ще понад 55 тис. грн. йому принесло звання чинного члена Національної академії медичних наук України. Пенсія – удвічі вища за цю суму: 96 тис. грн. Пенсія дружини Світлани – 52 тис. грн. Майже 6 тис. грн. отримало подружжя Вороненків у вигляді відсотків за вклади в «Приватбанку». Дружина Юрія Васильовича виявилася менш успішним рантьє і завдяки депозитам заробила всього 814 грн.

У родині Вороненко є і заощадження: 150 тис. грн. і понад 1,5 тис. євро на банківських рахунках. А також готівку: 39 тис. гривень, якими Юрій Васильович володіє разом з дружиною, плюс 33 тис. доларів і 27 тис. євро. У володінні ректора – квартира площею 79 кв. метрів, куплена ще в далекому 1992 році, гаражний бокс, в якому відпочиває позашляховик «Фольксваген-Туарег» 2008 року випуску, що належить Юрію Васильовичу.

У 2010 році Юрій Вороненко став власником 14 соток землі в селищі Козин Обухівського району Київської області. Сьогодні, під час кризи, за оцінками ріелторів, ділянка в Козині, співрозмірна з наділом Юрія Вороненка, коштує майже 200 тис. доларів. У 2010-му, коли Юрій Васильович зробив вигідну покупку, вона була незрівнянно вищою. І, можливо, коли ціни на нерухомість знову підуть у ріст, земельний наділ в Козині знову істотно подорожчає.

Трьома роками раніше дружина пана Вороненко Світлана оформила на себе цілих дві ділянки в не менше мальовничому селі Київської області – Зазим'я Броварського району: в курортній зоні на березі Десни. На них і знаходиться скромний, площею в 200 квадратів садовий будиночок.

…Наведені тут цифри і дані суттєво спростовують популярне твердження про злиденність медичної галузі України. Так, деякі лікарі, у тому числі й  справжні професіонали, заробляють крихти. Але інші мають змогу накопичувати величезні статки. Проаналізувавши стан справ лише в одному навчальному закладі у медичній сфері, яке «засвітилося» через кримінальний скандал, розумієш: корупція у цій сфері залишається значно потужнішою, ніж ми можемо це уявляти.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NyYT2bdakDk