Путін обізвав покидьком отруєного в Солсбері Сергія Скрипаля

20:01, 03.10.2018
Путін обізвав покидьком отруєного в Солсбері Сергія Скрипаля

Ситуацію з отруєнням Скрипаль Путін назвав "шпигунським скандалом", який "штучно роздувається" (фото: Reuters)

Президент Росії Володимир Путін назвав колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, отруєного в березні в Солсбері, "шпигуном, зрадником батьківщини і покидьком", передає "Інтерфакс".
 
"Я бачу, що деякі ваші колеги (модератора, - ред.) проштовхують теорію, що пан Скрипаль мало не правозахисник якийсь. Він просто шпигун. Зрадник Батьківщини. Є таке поняття - зрадник Батьківщини. Ось він - один з них. Він просто покидьок, ось і все", - сказав Путін, виступаючи на засіданні "Російської енергетичного тижня".
 
Ситуацію з отруєнням Скрипаль Путін назвав "шпигунським скандалом", який "штучно роздувається". 
 
"Я іноді дивлюся на те, що відбувається навколо цієї справи, і просто дивуюся. Приїхали якісь мужики і почали труїти там бомжів у вас. Це що за маячня? В очищенні, чи що, вони працюють?" - сказав Путін.
 
5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова.
 
Путін у відповідь заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Великобританія назвала підозрюваними в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
Згодом розслідувачі Bellingcat з’ясували справжнє ім’я Руслана Боширова, якого підозрюють у замаху на Сергія Скрипаля. Виявилося, що він полковник ГРУ та має нагороду "герой Росії". Справжнє ім’я підозрюваного - Анатолій Чепіга.
 
У Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію, а викриття справжнього ім'я Руслана Боширова - "вкидом".
 
Нагадаємо, Сергія Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Від недолугих дій російських диверсантів загинула громадянка Британії Дон Стреджес.