У пошуках Боширова-Чепіги: односельці впізнають ГРУшника, а батьки зникли у 2014 році

10:42, 30.09.2018
У пошуках Боширова-Чепіги: односельці впізнають ГРУшника, а батьки зникли у 2014 році

Руслан Боширов насправді має ім’я Анатолій Чепіга (скріншот відео RT)

Журналісти ВВС побували на батьківщині російського ГРУшника Боширова-Чепіги та поспілкувалися із місцевими жителями, які упізнають звинуваченого в отруєнні Скрипалів, а от батьків "героя Росії" знайти не вдалося: вони виїхали з села у 2014 році та "розчинилися" у Благовєщенску.

В село Березівка Амурської області журналісти відправилися після того, як Bellingcat і The Insider повідомили, що чоловіка, знаного під ім’ям Руслан Боширов насправді звати Анатолій Чепіга, він родом із села неподалік Благовєщенска.

"Двоє жителів Березівки упізнали Чепігу. Одна жінка - по фото Боширова, яку поширила британська поліція. Вона згадала, що Чепіга був офіцером, служив у гарячих точках й отримав звання героя Росії. Інша мешканка зраділа, побачивши раннє фото на паспорт: "А це малий!", - назначають у ВВС Україна.

Друга мешканка додала, що Боширов-Чепіга - "ударник" та служив у Чечні, але вона його не бачила з тих пір, як він був школярем.

Вона розповіла журналістам, що батьки Анатолія Чепіги виїхали із села до Благовєщенска у 2014 році.

За даними журналістів, 64-річний батько Анатолія Чепіги Володимир - директор і співзасновник ЗАТ СПМК (Cпеціалізована пересувна механізована колона) "Івановська". На початку 2000-х років він працював в адміністрації Іванівського району Амурської області Росії, а у середині десятиліття - в інженерно-саперному батальйоні в Березівці.

Про матір Анатолія Чепіги відомо, що її звати Тетяна, їй 64 роки, вона працювала разом із чоловіком в інженерно-саперному батальйоні.

Батьки Анатолія Чепіги продали свій будинок і землю у селі та купили квартиру в Благовєщенску, отримавши субсидію від держави.


(Село Березівка, де народився і виріс Анатолій Чепіга. Фото ВВС)

Але, як свідчать дані судових реєстрів, держава не досить старанно виконувала свої зобов’язання, бо їм довелося судитися за її виплати.

"У 2016 році люди з іменами Володимир і Тетяна Чепіга судилися з управлінням соцзахисту Іванівського району, яке не платило належну субсидію на відшкодування частини витрат по купівлі однокімнатної квартири.

Субсидію вони отримали за програмою допомоги муніципальним службовцям чи громадянам, які постраждали від проблемних забудовників. Чепіги мали юридичні підстави підпасти під першу категорію", - зазначають у ВВС.

Журналістам вдалося отримати номер телефону, який зареєстрований на Володимира Чепігу, але дві розмови не принесли результату. Чоловік на іншому кінці дроту не підтвердив, що він Володимир Чепіга та взагалі дивно відповідав.

Дзвінок № 1

Кореспондент BBC Сара Рейнсфорд: Алло, Володимир?
Голос з акцентом: Ні, це не Володимир.
Кореспондент: Вибачте, це Анатолій? [Так звуть ще одного члена сім'ї Чепіга.]
Голос: Ні-ні, взагалі інший.
Кореспондент: Ви б не могли покликати Володимира до телефону?
Голос: Ні. Ні.
Кореспондент: Вибачте, а ви хто?
Голос: [кладе трубку].

Дзвінок № 2

Кореспондент: Вибачте, а Володимира можна?
Голос: Ні, я взагалі інша людина! Узбек я. Ти переплутав.
Кореспондент: Вибачте, у нас цей телефон зареєстрований на Володимира Чепігу. Ви його не знаєте?
Голос: Ні-ні, не знаю.
Кореспондент: Просто він давно користується цим телефоном. Дивно, що він раптом у вас.
Голос: Я три місяці купить телефон одна людина три тисячі і все.
Кореспондент: Ви купили цей телефон три місяці тому, ви сказали?
Голос: Так. Так.
Кореспондент: Три місяці тому у Володимира?
Голос: Не знаю, один росіянин, імені не знаю.
Кореспондент: А ви не могли б мені допомогти зв'язатися з тією людиною, яка продала телефон?
Голос: Не знаю його.
Кореспондент: А ви в якому місті перебуваєте? У Благовєщенську?
Голос: У Благовєщенську.
Кореспондент: У місті або селі?
Голос: У місті.
Кореспондент: А ви яким чином купили телефон у Володимира? На вулиці або в кіоску?
Голос: На вулиці.
Кореспондент: З якого міста ви з Узбекистану?
Голос: [нерозбірливо] навіщо тобі з якої я області та моя адреса?
Кореспондент: Звідки ви самі?
Голос: [кладе трубку].

Варто відзначити, що журналістам російського видання "Комерсант" та американського Washington Post теж вдалося поспілкуватися з односельчанами Боширова-Чепіги. Вони теж підтвердили, що на фото британських правоохоронців та на відео RT чоловік, дуже схожий на Анатолія Чепигу.

Нагадаємо, Bellingcat і The Insider за даними відкритих джерел встановили, що чоловіка, який представлявся як Руслан Боширов, насправді звати Анатолій Чепига. Він - полковник військової розвідки Росії та має нагороду "Герой Російської Федераці" за неназвані "заслуги" у 2014 році. Розслідувачі припускають, що він може бути причетним не лише до застосування хімічної зброї масового ураження в Британії, а й до війни на Донбасі.

В Солсбері в парі із Бошировим-Чепігою діяв чоловік, який називає себе Олександр Петров. Розслідувачі підозрюють, що це теж вигадане ім’я та намагаються встановити його особу.

Британаські правоохоронці повідомили, що їм вдалося ідентифікувати третю особу, яка брала участь разом із Анатоліяє Чепігою та "Олександром Бошировим" в отруєнні екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.