Європейська мовна спілка закликала відновити трансляцію UA:Перший

18:21, 26.09.2018
Європейська мовна спілка закликала відновити трансляцію UA:Перший

В Європі зекликали уряд України погасити борги НТСУ (фото: day.kyiv.ua)

Європейська мовна спілка закликала уряд України погасити борги за трансляцію аналогового сигналу суспільного телебачення та відновити трансляцію UA:Перший.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на заяву ЄМС.

«Європейська телерадіомовна спілка дуже стурбована недофінансуванням суспільного телеканалу. Спілка закликає український уряд забезпечити належне, справедливе та незалежне фінансування UA:Перший відповідно до законодавства та європейських стандартів», — заявив генеральний директор Європейської спілки Ноель Керран.

Він додав, що різке зниження рівня фінансування суспільного мовлення в Україні може підірвати процес реформи державного мовлення.

У Спілці нагадали, що стабільний державний суспільний мовник є стратегічною метою України, крім того, надійне та незалежне мовлення є «найважливішим інструментом боротьби з корупцією, уособлює верховенство права та є важливим кроком на шляху до європейської інтеграції України».

Зазначимо, що, згідно з законом, Суспільний мовник має отримувати 0,2% ВВП країни. У 2018 році ця цифра мала б скласти близько 1,5 мільярди гривень, але Верховна Рада виділила 776 мільйонів гривень.

Нагадаємо, UA:Перший відключили від трансляції аналогового сигналу 25 вересня за борги перед Державним Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення.

Керівництво НТСУ не висуває претензій до Концерну та визнає борг. У ситуації звинувачують уряд, який не виділив достатньо грошей для суспільного телебачення.