Олександр Хуг звільнюється з посади в ОБСЄ в Україні

11:25, 26.09.2018
Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг 31 жовтня йде зі своєї посади.
 
Про це він розповів в інтерв'ю "Комерсанту".
 
За його словами "ОБСЄ - не кар'єрна організація" і "працювати в її структурах можна не більше 10 років".
 
"Я досяг цієї межі і тому залишаю свою посаду", - сказав Хуг.
 
Він зазначив, що йде з посади не з гіркими почуттями.
 
"Ні, зовсім ні. Я переконаний, що СММ зіграла важливу роль в стримуванні конфлікту... Була відновлена ​​частина інфраструктури, були успішно здійснені доставки гуманітарних вантажів, вдалося здійснити обмін загиблими і пораненими, виявити частину зниклих без вісти. Ми щодня допомагаємо цивільному населенню по обидва боки. Тому я не відчуваю гіркоти", - сказав Хуг. 
 
Разом з тим жаліє, що "виконана місією робота свідчить про те, що сторони конфлікту не виконали навіть базових обіцянок, які були ними дані в рамках мінських угод".
 
При цьому представник СММ ОБСЄ зазначив, що війну в Донбасі можна було б припинити дуже швидко.
 
"Ми неодноразово ставали свідками того, як після оголошення сторонами чергової прихильності до припинення вогню кількість порушень за короткий період часу різко знижувалася. Тобто якщо надходив наказ припинити вогонь, він виконувався. Це означає, що за наявності політичної волі ситуацію з безпекою в регіоні можна було б стабілізувати. Але поки цієї волі немає", - підсумував Хуг.
 
Як повідомлялося, Хуг зайняв свою посаду в кінці березня 2014 року, і весь цей час інформував громадськість про те, що відбувається на Донбасі.