UA:Перший за борги відключили від аналогового мовлення

11:13, 25.09.2018
UA:Перший за борги відключили від аналогового мовлення

Державне телебачення не працює через борги (фото із сайту vikna.if.ua)

Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення відключив мовлення телеканалу UA:Перший за борги.

Про це повідомив очільник "Національної суспільної телерадіокомпанії України" Зураб Аласанія.

"Сьогодні вранці державний концерн РРТ відключив мовлення UA:Перший (за борги держави державі)", - написав Зураб Аласанія 25 вересня у Facebook.

Як зазначено в офіційній заяві телеканалу, борг склав майже 69,4 мільйонів гривень.

"З квітня 2018 року грошей на оплату аналогової трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою для НСТУ, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед державним Концерном РРТ", - ідеться в повідомленні.

При цьому Концерн РРТ поступово припиняв аналогову трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ у часові проміжки з 6:00 ранку до 18:00 вечора у кількох містах (Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів) із 18 червня, бо через витрати на трансляцію вже державний концерн ніс збитки.

А це загрожувало припиненням трансляції решти телеканалів.

"Національна суспільна телерадіокомпанія України розуміє цей вимушений крок з боку Концерну РРТ і, на жаль, не має жодної фінансової можливості виконати свої зобов’язання та оплатити послуги трансляції", - зазначають в прес-службі НТСУ.

Керівництво "Національної суспільної телерадіокомпанії України" зверталося до уряду з проханням виділити кошти для оплати боргу та попереджало про загрозу припинення трансляції, але грошей так і не дали.

"У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563,1 грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України", - наголошують в НТСУ.

Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 мільйонів гривень на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 мільйони.

В інтерв’ю "Україні молодій" у липні цього року Зураб Аласанія наголошував, що недофінансування дуже делікатно обставлене. В результаті борги не дають національному мовнику перейти із аналогової трансляції до цифрової.