Папа Римський у Литві вшанував пам’ять жертв нацистського і радянського режимів

25.09.2018
Папа Римський у Литві вшанував пам’ять жертв нацистського  і радянського режимів

Понтифік у Вільнюсі, біля меморіалу.

У суботу, 22 вересня, Папа Римський Франциск прибув до Вільнюса, розпочавши тим самим чотириденний апостольський візит країнами Балтії.
 
Він відвідує Вільнюс, Каунас, Ригу та Таллінн. Поїздка присвячена, зокрема, 100-й річниці проголошення незалежності балтійських країн. 
 
Для понтифіка це 25-й зарубіжний візит з часу обрання його главою Католицької церкви 2013 року.
 
І відбувається цей візит рівно через 25 років після аналогічного турне країнами Балтії Папи Івана Павла ІІ. Литва — одна з найбільш католицьких країн Європи, католики тут становлять 80% населення.
 
У Вільнюсі  розташована одна на всі три балтійські країни нунціатура — посольство Ватикану. 
 
У неділю, на другий день візиту Папи Франциска до балтійських країн, відбулися меса у каунаському парку Сантакос та молитва «Ангел Господній».
 
У цьому ж парку Сантакос 25 років тому молився Іван Павло II. Під час молитви «Ангел Господній», Папа Римський Франциск згадав 75-річчя ліквідації вільнюського ґетто.
 
Франциск говорив також про безбожника, що — як читаємо у «Книзі мудрості», — хоче підкорити найслабших, нав’язати свій спосіб мислення і використовувати насильство та репресії до тих, хто показує, що може бути інакше.
 
У той же час Франциск звернувся до Бога з проханням про своєчасне викриття будь-яких нових зародків цього небезпечного явища. Папа також нагадав, що Ісус у Євангелії говорить про бажання домінувати над іншими. Це спокуса, щодо якої необхідно бути дуже пильним, — зазначив Франциск.
 
«У Литві є пагорб хрестів, де протягом століть тисячі людей встановлювали знаки хреста. «Я закликаю вас, аби ми в молитві «Ангел Господній» просили Марію допомогти нам ставити хрест нашого служіння там, де потрібна делікатна чутливість до покинутих і до меншості», — сказав Святійший Отець. 
 
У кафедральному соборі у Каунасі Франциск зустрівся зі священиками, монахами та семінаристами. Потім Папа повернеться до Вільнюса, де з нагоди 75-річчя ліквідації Вільнюського ґетто зупиниться задля короткої молитви біля пам’ятника, його жертвам.
 
Франциск також відвідав відкритий 1992 року Музей окупації та боротьби за свободу, де молився за жертв нацистського і комуністичного режимів.
 
Музей міститься у будинку, де в роки Другої світової війни перебувало гестапо, а в радянські часи — в’язниця для опозиціонерів комуністичному режиму.
 
Папа побував у камері для допитів і тортур і в залі виконання смертних вироків. «Крик Господа чути до цих пір у цих стінах... Хай він не дозволить нам забути про страждання», — написав Франциск у книзі відгуків музею. 
 
У понеділок Папа відвідав Латвію, більшу частину населення якої становлять протестанти. У вівторок понтифік перебуватиме в Естонії, де, за даними перепису населення, більшість мешканців вважають себе атеїстами.
 
«Ці країни і схожі, і різні. У них є спільна історія і свої особливості», — заявив понтифік у розмові з журналістами.