Угорщина погрожує вислати українського консула після реакції на роздачу паспортів у Береговому

09:39, 24.09.2018
Угорщина погрожує вислати українського консула після реакції на роздачу паспортів у Береговому

Петер Сійярто пов’язує напруження стосунків між Україною та Угорщиною із прийдешніми виборами (фото: Reuters)

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пригрозив вислати українського консула із Угорщини, якщо офіційний Київ відправить консула із Берегова, де у дипломатичному представництві громадянам України роздавали паспорти Угорщини.

Про це повідомляє Європейська правдаз посиланням на угорське ЗМІ.

"Якщо українська сторона вишле консула Угорщини, це не залишиться без пропорційної відповіді з боку угорської сторони, але є надія, що цього можна уникнути", - зазначив Петер Сійярто журналістам перед вильтом до Нью-Йорку на Генеральну асамблею ООН.

Він підтвердив, що зустрінеться з українським колегою Павлом Клімкіним у Нью-Йорку, додавши, що останнім часом в Україні посилилися антиугорські настрої, але пов’язує він це із виборчими перегонами в Україні.

Петер Сійярто зазначив, що події минулого тижня "зайшли дуже далеко" та переступили усі "писані та неписані правила міжнародного права і дипломатії", оскільки українські спецслужби "провели спецоперацію в консульстві Угорщини, яка є членом НАТО".

"Подвійне громадянство поширене в Європі, і якщо Україна справді хоче рухатися в бік ЄС, не може ставити під сумнів таку інституцію", - зазначив він.

Петер Сійярто додав, що Угорщина і надалі вдаватиметься до кроків, які сповільнюватимуть рух України у бік ЄС і НАТО.

Нагадаємо, чергову кризу у стосунках між Україною та Угорщиною викликало відео із консульства в Береговому на Закартатті.

На ньому зафіксовано, як присутнім видають угорські паспорти, вони складають клятку на вірність Угорщині, а присутніх попереджають, що українській владі про набуття громадянства іншої країни повідомляти не варто.

Відео викликало дипломатичний скандал. Міністр МЗС України Павло Клімкін пригрозив вислати консула Угорщини із Берегового, якщо буде доведена справжність фактів, знятих у консульстві.

Павло Клімкін неодноразово наголошував, що обурює не лише сам факт прийому в громадянство Угорщини громадян України, а й заклик нічого не повідомляти українській владі.

Як повідомляла "УМ", до "Чистилища" на "Миротворці" почали заносити місцевих депутатів та чиновників Закарпаття, які мають угорські паспорти, але не вийшли із громадянства України.