Консула Угорщини можуть вислати через відео роздачі угорських паспортів у Береговому

20:07, 19.09.2018
Консула Угорщини можуть вислати через відео роздачі угорських паспортів у Береговому

Іштван Тот значиться старшим консулом Угорщини у Береговому

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що консула Укгорщини в Береговому можуть вислати з України, якщо підтвердиться інформація про видачу громадянам України паспортів Угорщини.

За даними сайту МЗС України, консулом Угорщини у Береговому є Іштван Тот.

Павло Клімкін анонсував напружену розмову із угорським колегою петером Сійярто через видачу угорських паспортів українцям та політику сусідньої держави на Закарпатті.

Про це повідомляє УНІАН.

"Ми будемо обговорювати і нову назву їхнього уповноваженого (уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну - УНІАН), оскільки з такою назвою взагалі їм немає чого робити (на Закарпатті)", - зазначив Павло Клімкін.

"Друге, ми знаємо, що постійно є випадки прихованої видачі паспортів. Ми зараз перевіряємо автентичність цього відео. Звичайно, …маємо зробити це як серйозні люди, але виходимо з того, що воно є автентичним", - наголосив міністр.

Він додав, що покаже відео колезі із Угорщини.

"Я його покажу Сійярто, скажу, що консулу немає чого робити (на Закарпатті), хай видає угорські паспорти угорським громадянам краще у Будапешті", - повідомив міністр і додав, що порядок денний зустрічі з главою МЗС Угорщини "буде досить напружений".

Нагадаємо, 19 вересня розгорівся дипломатичний скандал після того, як у мережі опублікували відео із консульства Угорщини в Береговому, на якому зафіксовано видачу паспортів Угорщини українцям.

Далі власники новеньких угорських паспортів складали присягу.

"Присягаю, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. Буду вірним громадянином, захищатиму і служитиму Угорщині. Хай допоможе мені Бог", - повторюють текст присяги нібито українці на тлі угорського прапора.

Потім вони отримують інструкції від угорських дипломатів: "Приховуйте від державних структур України факт отримання угорського громадянства".

Згодом учасників подій пригощають келихом шампанського на честь отримання угорського громадянства.

Як повідомляла "УМ", угорську мову Будапешт вимагає визнати офіційною в Україні.