Процес надання Томосу УПЦ пішов і він незворотній - Патріарх Філарет

08:49, 19.09.2018
Процес надання Томосу УПЦ пішов і він незворотній - Патріарх Філарет

Патріарх Філарет: Сподіваємося, що отримаємо Томос вже найближчим часом, тому що почався вже незворотній процес (фото: cerkva.info)

Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив тверду упевненість у тому, що Україна ближчим часом отримає Томос про автокефалію УПЦ. Про це свідчать формальні процедури з боку Константинополя.
 
Таке переконання він висловив виступаючи в Посольстві України в США перед представниками української громади, повідомляє "Укрінформ".
 
"Зараз ми очікуємо від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію Української Православної Церкви", - зауважив Філарет.
 
Він пояснив, що це означатиме створення єдиної УПЦ.
 
"А те, що залишиться від Московського патріархату, матиме ті ж права, як і всі українські церкви, однак не буде називатися Українською церквою", - зазначив він. Патріарх також підкреслив, що автокефалія означатиме об'єднання всього суспільства і всього народу.
 
На прохання уточнити, скільки часу можуть зайняти процедурні питання, він зауважив: "Сподіваємося, що отримаємо Томос вже найближчим часом, тому що почався вже незворотній процес. Томос буде, а коли - це вже вирішить Вселенський Патріарх і обставини".
 
Він пояснив, що, за процедурою, надання Томосу відбувається по-різному.
 
"Це може бути й дуже швидко, а може й трошки повільніше. Але це буде. Вселенський Патріарх уже направив екзархів - своїх послів - у Київ, які вже зустрічалися з церковним керівництвом, з президентом. Це свідчить про те, що сам процес уже пішов", - зауважив Філарет.
 
Коли Томос буде наданий, буде проведений Собор і оголошено про створення єдиної Української Православної Церкви, підсумував Філарет.
 
На Архієрейському соборі Константинопольської церкви 2 вересня було прийняте рішення, що надавати автокефалію Константинопольський патріархат може без узгоджень із іншими церквами.
 
Як відомо, 31 серпня до Стамбула приїздив на зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм очільник російської православної церкви патріарх Кіріл, якому повідомили, що згоди РПЦ на створення незалежної української церкви не потрібно.
 
Що таке Томос і для чого він потрібен Україні, читайте в "УМ".