Верховна Рада збільшила кількість членів ЦВК до 17 осіб

16:04, 18.09.2018
Верховна Рада збільшила кількість членів ЦВК до 17 осіб

Депутати збільшили на 2 особи кількість членів ЦВК (фото: Українська правда)

Депутати Верховної Ради проголосували за основу та вцілому законопроект про збільшення кількість членів Центральної виборчої комісії до 17 осіб.

Ситуативне рішення про зміну кількості членів ЦВК продиктоване тим, що домовленостей про персональний склад комісії так і не вдалося досягнути.

Про результати голосування повідомляє Українська правда.

Голосування за призначення нових членів ЦВК очікується в четвер, 20 вересня

Перед голосуванням за розширення складу Центрвиборчкому спікер Андрій Парубій сказав: "Або післязавтра, в четвер ввечері, Україна буде з новою Виборчою комісією, або ми маємо ризик зайти у вибори зі старою виборчою комісією".

"Хто за оновлення складу ЦВК, той проголосує за розблокування (процесу – ред.). І я закликаю всіх підтримати і проголосувати даний закон", – сказав голова Верховної Ради

Після позитивного голосування Парубій підсумував: "Рішення прийнято, закон прийнятий – і це дає нам можливість у четвер обрати новий склад Центральної виборчої комісії. Нова ЦВК буде!".

Нагадаємо, термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК завершився ще 1 червня 2014 року, а 13-го – із 3 лютого 2015 року.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

Новими членами ЦВК пропонують призначити таких осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Дискусії викликає те, що серед запропонованих осіб немає представника "Опозиційного блоку". У коментарях депутати наголошують, що це може стати підставою для скасування призначення в суді.

Через те, що є 14 кандидатів на 13 вакантних місць, потрібно проводити голосування окремо за кожного кандидата. 

Проголосувати депутатам за нових членій ЦВК минулої сесії не вдалося.

Згідно проголосованого законопроекта, у ЦВК з’явилося місце і для представника від екс-регіоналів.