На Тернопільщині відзначили ювілей музею-меморіалу Йосипа Сліпого

18.09.2018
На Тернопільщині відзначили ювілей музею-меморіалу Йосипа Сліпого

Погруддя Патріарха Йосипа Сліпого біля його меморіального комплексу в рідному селі Заздрість. (Фото з сайта tyzhden.ua.)

Серед видатних особистостей, які родом iз Тернопільщини і якими вона по праву пишається, є й видатний церковний діяч, Патріарх Української греко-католицької церкви Йосип Сліпий.
 
У повоєнному 1945-му, коли радянська влада вже остаточно утвердилася на західно-українських землях, його заарештували разом з іншими єпископами УГКЦ, відтак звинуватили у «ворожій діяльності проти УРСР» i засудили до восьми років ув’язнення. Всього провів у таборах i тюрмах понад 18 років, а після остаточного звільнення у 1963-му його вислали з СРСР.
 
Народився Йосиф Сліпий 17 лютого 1892 року в селі Заздрість теперішнього Теребовлянського району.
 
Більш ніж через століття, у 1998-му, на основі невеликої та скромної родинної садиби Патріарха було створено музейно-меморіальний комплекс його імені «Рідна хата», 20-рiчний ювілей якого урочисто відзначили минулими вихідними.
 
Цей комплекс у Заздрості курирує Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» у США та його представництво в Україні.
 
Завдяки їхнiй підтримці там постійно ведуть широку просвітницьку діяльність, зокрема, благодійні літні школи англійської мови, реколекційно-методичні семінари для вчителів англійської мови, вишколи та реколекції для чернечих спільнот і таких молодіжних організацій, як «Обнова», Пласт, СУМ, а також різноманітну діяльність задля допомоги вразливим категоріям населення. 
 
Одним із заходів у програмі відзначення ювілею «Рідної хати» стало відкриття виставки «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах газет», яку представив її автор, головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані.
 
До зібраної ним колекції входять понад 3 тисячі діаспорних видань. Сама ж виставка, за словами Кіпіані, є «спробою показати, яким світ бачив Патріарха та як світ дізнавався про УГКЦ».