Для чого в зубній імплантації потрібні хірургічні шаблони?

15:55, 17.09.2018
Для чого в зубній імплантації потрібні хірургічні шаблони?

Хірургічні шаблони в стоматології: що це і для чого це потрібно? 
 
У плануванні імплантації кожен професійний стоматолог насамперед визначає естетику імплантату, його природність і відповідну форму. З роками ця стратегія все більше вдосконалюється і тепер, за допомогою комп'ютерної томографії, створення і виготовлення імплантатів будь-якої складності і виду стало реальністю.
 
Найкращим способом у процесі планування імплантації є виготовлення хірургічних шаблонів. За допомогою хірургічного шаблону підбирається оптимальна позиція майбутнього імплантату ще до початку операції.
 
Які вимоги до виготовлення хірургічних шаблонів? 
 
• Шаблон повинен точно відтворювати бажаний, кінцевий вигляд майбутнього зуба.
 
• Шаблон повинен бути нерухомим для кращого результату комп'ютерної томографії.
 
• Шаблон повинен мати вихід/отвір, які б демонстрували місце дотику головки абатмента з краєм імплантату.
 
Хірургічні шаблони (більше про шаблони тут) однак, не є 100% -ною орудою по імплантації, але дозволяють визначити, наскільки реально бажане положення імплантату в даній ситуації, а якщо немає, то наскільки і як потрібно збільшити кістковий простір. Всі шаблони друкуються в зуботехнічній лабораторії, які зазвичай розташовані безпосередньо в клініці.
 
Процес створення хірургічного шаблону 
 
1. Готуються невеликі діагностичні начерки (мануально і на комп'ютері), щоб визначити обсяг кістки для операції.
 
2. За допомогою воску відливається форма майбутнього імплантату. Потім використовується гіпс або епоксидна смола, що фотополімеризується, і яка буде утримувати пробні моделі на місці.
 
3. Елайнер (прозора капа), товщиною не більше 1,5 мм, встановлюється на тестову гіпсову щелепу, зроблену по анатомії щелепи пацієнта.
 
4. Краї елайнера обрізаються таким чином, щоб рівень ясен не примикав занадто близько до ясен і не викликав їхнього подразнення. Коли лінія елайнера переходить до моделі постійних зубів клієнта, її слід обрізати на 1-2 мм і залишити тільки підтримуючу, нижню частину (елайнер не повинен покривати всю зону зуба).
 
5. Простір для імплантатів в елайнері заповнюється самотвердіючим метилметакрилатом, змішаним із консистенцією стоматологічного цементу. Зайвий матеріал акуратно забирається з країв елайнера, надаючи майбутньому імплантату потрібну форму.
 
7. Визначається бажана точка вкручування штифта на поверхні затверділого імплантату. Свердлом робиться отвір до 2 мм, поки голка не торкнеться гіпсової бази моделі.
 
9. Елайнер  знімається, очищається гіпсова модель та отвори для штифтів.
 
10. Елайнер з імплантатами прикручується до гіпсової моделі. Лікар намагається тиснути на нього, рухати в боки, тягнути вниз, щоб переконатися, що майбутня конструкція надійно "сяде" на реальний зубний ряд пацієнта.
 
Звичайно ж, ідеальна форма імплантату залежить від якісної діагностики. У стоматологічній клініці "СкайКлінік" надається повна діагностика і комп'ютерне моделювання щелепи. Ви можете дізнатися більше на безкоштовній консультації, зареєструвавшись на skyclinic.com.ua. У клініці також детальніше розкажуть про всі види імплантатів і протезів та способах їх установки.