У Міноборони Росії видали «сенсацію» щодо Бука, який збив МН17

14:30, 17.09.2018
У Міноборони Росії видали «сенсацію» щодо Бука, який збив МН17

Росія очікувано звинуватила Україну в збитті малайзійського Боїнга

У Мінборони Росії заявили, що ракета, якою був збитий "Боїнг" Malaysia Airlines на Донбасі, належала військовій частині в Україні. 
 
Про це було оголошено у понеділок на прес-конференції Міноборони Росії "за нововиявленими обставинами" аварії лайнера, передає "BBC-Україна".
 
Як заявив начальник головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ Микола Паршин на спеціальному брифінгу, відомство встановило, що продемонстровані у травні Об'єднаною слідчою групою (Joint Investigation Team, JIT), яка проводить офіційне розслідування авіакатастрофи, фрагменти ракети належали ракеті 9М38.
 
За журналом обліку прийнятої продукції по виробах 9М38, вироблених в 1986 році на радянському Долгопрудненському виробничому підприємстві, ракеті привласнили номер 886847379.
 
29 грудня 1986 року її відправили ​​у військову частину 20152 - це була 223 зенітна ракетна бригада Прикарпатського військового округу у Теребовлі.
 
У російському Міноборони наголосили, що ця ракета до Росії більше не поверталася.
 
Після розпаду СРСР бригада на територію РФ не виводилася і була перейменована в 223 зенітно-ракетний полк Збройних сил України. Зараз ця військова частина дислокується в місті Стрий Львівської області, уточнив Паршин.
 
Російські військові кажуть, що тепер українське Міноборони може знищити документи щодо цієї ракети.
 
Там також заявили, що відеоролики, які показують транспортування установки "Бук" з Росії на Донбас у 2014 році - сфальсифіковані.
 
Представники Міноборони продемонстрували ряд фото і відео, які нібито були проаналізовані з урахуванням "закону лінійної перспективи", аналізу світла і деталізації.
 
Стверджується, що були змонтовані зображення тягача, трейлера і "Бука".
 
Зокрема, російські військові переконують, що фото і відео пересування ракетної установки по території Донецької та Луганської областей були сфальсифіковані, про що нібито свідчить той факт, що на одному з зображень "Бук" рухається заднім ходом, а на окремих відео не видно, як ворушиться листя на кущах і деревах.
 
 
За словами офіційного представника Міноборони Росії Ігоря Конашенкова, представлені документи "значно проливають світло на те, що сталося і є незаперечним доказом того, що Україна причетна не тільки до самої трагедії, але і до маніпулювання міжнародним наслідком".
 
Нагадаємо, міжнародна група розслідувачів визначила, що "Бук", з якого збили літак малазійських авіаліній, належав 53-й бригаді із Курська. Вони надали докази того, як російська установка опинилася на териорії України, що доводить постачання зброї із Росії терористам на Донбасі, які підкроряються російському комндуванню.

Незалежні розслідувачі "Белінгкет" встановили всіх причетних до транспортування "Бука" із Росії на територію України. Всі вони - громадяни Росії. Водночас імена тих, хто відповідальний за дозвіл відправки зброї наразі не повідомляється, але наголошується, що "Бук" не міг потрапити до України без дозволу керівництва збройних сил Росії.

Кремль відкидає всі звинувачення та вимагає, щоб представників Росії включили до міжнародної групи розслідувачів. До цього у Росії висували фантастичні версії трагедії з МН17, які повсякчас суперечили одна одній. Водночас правоохоронці з України майже відразу після аварії заявили, що провина за катастрофу лежить на Росії, що було доведено під час розслідування.
 
Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію та поклали на неї всю відповідальність за трагедію.

Катастрофа малазійського Боїнга МН17 сталася 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, більшість - громадяни Нідерландів.