Отруєння в Солсбері: в паспортах Петрова і Боширова виявили однакові секретні позначки (фото)

10:05, 16.09.2018
Отруєння в Солсбері: в паспортах Петрова і Боширова виявили однакові секретні позначки (фото)

Позначка "Сведений не давать" може свідчити про те, що файл з паспортної системи може належати особі, пов'язаній із спецслужбами Росії

Документи Руслана Боширова, якого Британія підозрює в отруєнні Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, мають такі ж позначки зі штампом "Інформацію не надавати", як і в другого підозрюваного Олександра Петрова.
 
Про це в Telegram-каналі повідомляє видання "Проект", яке має у своєму розпорядженні файл з інформаційної системи "Российский паспорт".
 
На документі - ті ж позначки, що й в паспортному файлі Олександра Петрова.
 
На файлі Боширова також є штамп "Сведений не давать" ("Інформацію не надавати").
 
Перед цим Bellingcat повідомляв, що така позначка може свідчити про те, що файл з паспортної системи може належати особі, пов'язаній із спецслужбами Росії.
 
 
Фото з російського паспорта Боширова
 
Зазначається, що на штампі вказано той же номер телефону, який, імовірно, належить Міноборони Росії.
 
 
На файлі Петрова також є позначка "есть письмо, сс" ("є лист, сс"), що можна розшифрувати як "совершенно секретно" ("цілком таємно").
 
Документ, опублікований виданням "Проект", відсканований погано, але на ньому також можна роздивитися одну "с".
 
"У файлі Боширова вказано, що він отримав паспорт через "непридатність" старого в жовтні 2010 року (Петров - "замість зіпсованого" в 2009 році). У документі також є номер нібито старого паспорта Бошірова. Як раніше писали The Insider і Bellingcat, у Петрова номер старого паспорта виявився фальшивим - в паспортній базі даних немає запису з таким номером", - пише "Проект".
 
Боширов отримував новий паспорт в тому ж відділенні УФМС, що і Петров - № 770001. 
 
"Як писав The Insider, паспорти там отримують співробітники силових служб. Крім того, як і в Петрова, у файлі Бошірова немає жодних даних про виданий йому закордонний паспорт, що суперечить звичайній практиці", - наголошує видання.
 
5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова. Слідство вважає, що підозрювані могли в'їхати на територію Британії не під справжніми іменами.
 
Але в МЗС Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію.
 
Президент Володимир Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Великобританія назвала підозрюваними в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, отруєний у Великій Британії, в останні роки співпрацював з розвідкою Іспанії, країною, яка перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом.