Спецслужби США підозрюють Росію у загадкових атаках на американських дипломатів на Кубі та в Китаї

17:33, 11.09.2018

Американські спецслужби вважають, що за таємничими акустичними атаками на персонал дипломатичних представництв США в Китаї і на Кубі стоїть Росія.

Про це повідомляє Новое время з посиланням на дані американського телеканалу NBC News.

Наразі відомо, що припущення про те, що Росія є головним підозрюваним, були підкріплені повідомленнями радіорозвідки, отриманими під час тривалого розслідування ФБР, ЦРУ та інших спецагентств США.

Проте, як зазначає NBC News, отриманих доказів недостатньо для того, щоб Вашингтон офіційно поклав на Москву відповідальність за атаки, які почалися наприкінці 2016 року і тривали в 2018 році, та викликали серйозний розлад у відносинах між США та Кубою.

Починаючи з кінця 2016 року, на Кубі внаслідок таємничих акустичних атак постраждали 26 співробітників американського диппредставництва. У них діагностували черепно-мозкові травми, втрату слуху та порушення когнітивної діяльності, рівноваги і зору.

Подібні випадки також були зафіксовані в консульстві в Китаї. З диппредставництв США в Китаї відкликали 11 співробітників Державного департаменту для додаткового обстеження.

Нездужання серед дипломатів викликано, ймовірно, акустичним впливом мікрохвильового випромінювача.