Вселенський патріарх проінформував очільника РПЦ Кіріла про надання Томосу Україні

15:07, 31.08.2018
Вселенський патріарх проінформував очільника РПЦ Кіріла про надання Томосу Україні

Вселенський патріарх Варфоломій прийняв у своїй резиденції патріарха Кіріла

Вселенський патріарх Варфоломій проінформував предстоятеля РПЦ  патріарха Кіріла про надання автокефалії для української церкви на зустрічі у Стамбулі 31 серпня.

Про це повідомиляє Громадське.

З такою заявою після закінчення зустрічі двох престоятелів виступив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес подання Томосу Україні.

«Константинопольська Церква сильна і у неї є можливості по всьому світу. Вселенський патріархат з його довгим життям і досвідом — перша церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси.

Головне питання, яке обговорювалося, — питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, що триває більше 25 років. Вселенський Патріархат вирішив використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській православній церкві. Рішення було ухвалено в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено Патріарху Кірілу під час його візиту», — зазначив митрополит Еммануїл.

Ієрарх наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського патріархату.

Розмова патріарха Варфоломія з патріархом Кирилом тривала дві з половиною години. Велику частину часу ієрархи розмовляли тет-а-тет у присутності перекладачів.

На початку зустрічі Патріарх Варфоломій тепло привітав гостя з Москви, проте відповідно до церковного протоколу не став називати його «Святійшим», натомість вживаючи слова звернення «Блаженство», що свідчить про верховенство Коснтантинопольского патріарха.

Також Варфоломій нагадав Кірілу про його вчителя, одного з найбільш ліберальних ієрархів РПЦ часів Радянського Союзу митрополита Никодима (Ротова). Зі свого боку Кіріло нагадав Варфоломію, що вони знайомі з 1977 року.

Сам Кирило на питання журналіста про те, як пройшла зустріч сказав «добре, добре».

Нагадаємо, зранку 31 серпня московський патріарх Кіріло прибув до Стамбула на зустріч з Константинопольським патріархом Варфоломієм.

З 1 по 3 вересня у Стамбулі відбудеться загальне зібрання єпископату Константинопольської Патріархії. Очікується, що на ньому обговорять питання про створення єдиної помісної української церкви.

Напередодні сербський патріарх розкритикував рішення надати Томос про автокефалію Україні.

Варто відзначити, що Вселенський патріарх інформує всіх очільників православних церков про те, що невдовзі УПЦ отримає автономію. Детальніше про процедуру надання Томосу, читайте в "УМ".

Водночас патріарх Кіріл попросив про додаткову зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм перед наданням Томосу.