Аналогове телебачення на кордоні з Росією просять не вимикати для захисту від пропаганди

17:59, 27.08.2018
Аналогове телебачення на кордоні з Росією просять не вимикати для захисту від пропаганди

Після 1 вересня аналоговий сигнал не буде вимкнено на територіях з особливим режимом мовлення (включно з Кримом і зоною ООС) (фото: pixabay.com)

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла до Кабінету міністрів пропозицію про необхідність збереження аналогового мовлення на кордоні з Росією, де існують ризики інформаційного впливу країни-агресора.
 
Про це голова Нацради Юрій Артеменко повідомив на прес-конференції в Києві в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".
 
Він підкреслив, що, відповідно до плану використання радіочастотного ресурсу України, 31 серпня 2018 року - останній день використання в Україні аналогової радіотехнології для телевізійного мовлення.
 
У той же час після 1 вересня аналоговий сигнал не буде вимкнено на територіях з особливим режимом мовлення (включно з Кримом і зоною ООС).
 
"Наступне засідання у нас відбудеться в середу, 29 серпня ... і ми винесемо питання про припинення аналогового мовлення загальнонаціональних і місцевих телекомпаній, які вже мають цифрові ліцензії. Всього таких на сьогодні - 41 компанія", - зазначив Артеменко.
 
За його словами, зараз у Києві та Кіровоградській області, де аналоговий сигнал був відключений в ніч з 31 липня на 1 серпня, місцеві мовники, які ще не отримали ліцензії на цифрове мовлення, і далі транслюють свої програми в аналоговій технології.
 
Артеменко звернувся до телекомпаній, які мають намір вести мовлення в цифровому стандарті, проте досі не отримали відповідних ліцензій, із закликом подавати регулятору заяви для замовлення прорахунку таких частот в Українському державному центрі радіочастот. За його словами, сьогодні понад 100 місцевих телерадіокомпаній ще не мають цифрових ліцензій.
 
Він також підкреслив, що у Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Херсоні, Сумах та Чернігові вже працюють "гарячі лінії", де можна отримати інформацію з питань налаштування та придбання тюнерів, причин відключення аналогового сигналу, альтернативних способів отримувати телевізійний контент і т. п.
 
Нацрада також звернулася до Кабміну з пропозиціями до 2019 року продовжити роботу аналогових передавачів, які працюють на кордоні з Росією, транслюють програми НГТУ і місцевого мовлення.
 
Так, планується, що до 2019 року зможуть продовжити мовлення 758 передавачів, що складе 40% від їх загальної кількості. З них на територіях з особливим режимом мовлення працюватимуть 147 од., 99 - на кордоні з Росією, ще 405 передавачів транслюватимуть програми суспільного мовлення та 107 - програми місцевого мовлення.
 
У червні Кабінет міністрів пролонгував терміни використання радіотехнологій аналогового телевізійного мовлення до 31 серпня 2018 року для всіх областей, крім Києва та Кіровоградської області, де термін відключення аналогового мовлення - 31 липня 2018 року.