Іловайськ у серпні 2014-го вже не мав стратегічного значення - Віктор Муженко

13:57, 27.08.2018
Іловайськ у серпні 2014-го вже не мав стратегічного значення - Віктор Муженко

Муженко не виключає, що в штурмі Іловайська були зацікавлені "деякі політики і бізнесмени" (фото: facebook.com/v.muzhenko)

У серпні 2014 року Іловайськ вже не мав для Збройних сил України стратегічного значення та був "одним з тактичних завдань", яке вирішувалось в ході масштабної операції на лінії фронту. 
 
Про це заявив начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко в інтерв'ю для документального фільму про події під Іловайськом у 2014 році.
 
За словами Муженка, у липні Іловайськ "ще мав певний інтерес для нас, як велика вузлова станція і він в наших планах розглядався як один з тактичних епізодів, тактичних завдань, яке вирішувалось в ході всієї операції".
 
"Операція мала широкий розмах, понад 400 км по фронту. Іловайськ, як населений пункт... якогось стратегічного значення для нас не мав, особливо у серпні місяці, коли ми контролювали Кутейникове... Не було необхідності ставити Іловайськ як якийсь стратегічний центр, який необхідно було будь-за що взяти", - зазначив начальник Генштабу ЗСУ.
 
Муженко розповів, що для дій ЗСУ на Іловайському напрямку було створено угрупування з підрозділів, добровольчих батальйонів МВС.
 
"Від нас тоді було залучено за клопотанням МВС тільки механізовану групу - техніка 51-ї бригади, частково техніка ротно-тактичної групи 17-ї бригади. Потім там ще була збірна (група) з 93-ї бригади, яка підтягувалась рішенням керівника сектора "Б" генерала Хомчака і управління мало здійснюватися ними", - повідомив Муженко.
 
Він додав, що тоді генерал Хомчак "проявив ініціативу, що хоче виїхати туди і організувати взаємодію".
 
"Я йому сказав, що там достатньо полковника з вашого штабу, щоб він підтримував цю взаємодію, а ваше завдання - керувати підрозділами у всьому секторі. Він попросився, що буквально виїде організує взаємодію, подивиться, розбереться там в ситуації і повернеться. Так трапилось, що у період 20-21 серпня зав’язались бої за Іловайськ і він там так і залишився. І вже виходив безпосередньо в ніч з 28 на 29 серпня", - додав начальник Генштабу.
 
Водночас Муженко не виключає, що в штурмі Іловайська були зацікавлені "деякі політики і бізнесмени".
 
"Я думаю, що такий вплив був", - заявив він.
 
Муженко додав, що йому відомо про дві наради, одна з яких проводилася у тодішнього керівника апарату Дніпропетровської ОДА Геннадія Корбана, друга - у Кураховому. 
 
"... Я знаю про цю нараду, яка була у Корбана. Така інформація у нас була. Була інформація також про нараду, яка була в Курахово. Там теж питання розглядались щодо важливості критичних об’єктів на території Донецької області", - зазначив Муженко.
 
На його думку, там (на нарадах, - ред.) "були і певні плани взяття під контроль Іловайська".
 
"Це був просто проміжковий етап до володіння якимись серйозними об’єктами. Можливо ТЕС, можливо якийсь інший об’єкт на території Донецької області. ... На скільки вони (учасники нарад, - ред.) мали вплив, я зараз не можу пояснити, краще спитати у тих командирів батальйонів і в тих людей, які мали або могли мати вплив. Я такий варіант не виключаю", - зазначив начальник Генштабу ЗСУ. 
 
Він наголосив, що був "слабо проінформований про об’єкти інфраструктури, об’єкти, які впливали на життєдіяльність взагалі у цьому регіоні, у т.ч. про бази державного резерву".
 
"Та (база держрезерву, - ред.), яка була у Докучаєвську і яка була залишена. Ми запити робили відповідно в міністерства і в Кабінет міністрів і повного переліку таких об’єктів ми не отримали", - наголосив начальник Генштабу. 
 
14 серпня 2017 року ГПУ опублікувала результати розслідування Іловайської трагедії у серпні 2014 року.
 
За даними Головної військової прокуратури, лише за 29 серпня 2014 року в Іловайську загинули 366 українських бійців, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, ще 300 - потрапили в полон.
 
Під час Іловайської трагедії переговори про коридор для виведення з оточення українських військових вели начальник Генштабу України Віктор Муженко та заступник Генштабу РФ генерал-полковник Богдановський.