Сенатор Джон Маккейн помер у віці 81 року

09:52, 26.08.2018
Сенатор Джон Маккейн помер у віці 81 року

Джон Маккейн був нагороджений в Україні Орденом Свободи та зброєю (автоматом) за допомогу та підтримку

Американський сенатор, який послідовно підтримував Україну у протидії російській агресії Джон Маккейн помер від раку головного мозку у віці 81 року у США.

"Сенатор Джон Сідні Маккейн III помер в 4:28 вечора. 25 серпня 2018 року. З сенатором, коли він пішов, були його дружина Сінді і сім'я. До смерті він служив Сполученим Штатам Америки сумлінно протягом шістдесяти років", - йдеться в заяві сім'ї, опублікованій у виданні The Washington Post.

Джон Маккейн був сенатором від Штату Аризона із 1987 до 2018 року. Він представляє Республіканську партію

Він народився 1936 року, його батько та дід служили у військово-морському флоті, згодом і Джон Маккейн здобу військову освіту в академії Аннаполісу. У 1967 році він був пілотом літака під час війни у В’єтнамі. Його судно збили, а він потрапив у полон, де провів п’ять з половиною років. Згодом, у 1981 році, подав у відставку через погіршення здоров’я.

Уже наступного, 1982 року, Джона Маккейна обрали до Конгресу США від Аризони, а згодом 4 рази обирали до Сенату.



Джона Маккейна називали другом України.



Під час Революції Гідності він відвідував наметове містечко на Майдані та висловлював свою підтримку мирній акції протесту. Також після спроби силою розігнати протестувальників проти режиму Януковича Джон Маккейн 14 грудня 2013 зустрівся з Міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою, а згодом додав, що якщо силові розгони протестів триватимуть і надалі, США повинні застосувати проти ініціаторів та виконавців розправи економічні санкції.

Він послідовно виступав із критикою позиції Сполучених Штатів та однопартійця Дональда Трампа щодо слабкої протидії російській агресії. 


Не зважаючи на тяжку хворобу - рак головного мозку, агресивну форму якого діагностували у липні 2017 року, - Джон Маккейн продовжував бути активним у політиці.

Наприклад, після зустрічі Дональда Трампа та Володимира Путіна у Гельсінкі у липні 2018 року заявив, що "жоден попередній президент США так не принижувався перед тираном". Він додав, що президент США не протистоїть Кремлю та його очільнику.



У соцмережах висловлюють співчуття родині Джона Маккейна у зв’язку із тяжкою втратою.

"Ми сумуємо від утрати одного з найбільших друзів України та американського героя, сенатора Джона Маккейна. Його величезний внесок у свободу і демократію України ніколи не буде забутий", - зазначено в повідомленні посольства України в США.

Слова співчуття висловив і президент України Петро Порошенко.