Перший етап санкцій США проти Росії за отруєння Скрипалів набув чинності

14:49, 22.08.2018
Перший етап санкцій США проти Росії за отруєння Скрипалів набув чинності

Сергій та Юлія Скрипалі вижили після отруєння російською хімічною зброєю

Перший етап санкцій США проти Росії за отруєння у Британії екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії нервово-паралітичною отрутою "Новічок" набув чинності 22 серпня.

Про це повідомляє Європейська правда.

На першому етапі санкції стосуватимуться заборони на експорт технологій, які можуть бути використані у військових цілях, і не спрямовані безпосередньо проти якоїсь компанії.

Американські ЗМІ раніше повідомляли, що під заборону можуть потрапити газові турбіни, електронне устаткування, яке застосовується в промисловості.

При цьому реальний перелік забороненої продукції може виявитися не таким великим, тому що адміністрація Барака Обами ввела схожі обмеження ще в 2014 році.

Другий етап санкцій буде запроваджений, якщо Росія не виконає вимоги, пов’язані з припиненням використання хімічної зброї. Як відомо, Москва заперечує причетність до отруєння Скрипалів.

Держдеп США назвав такі вимоги до РФ в рамках цього санкційного тиску:
- припинити використання біологічної та хімічної зброї в порушення міжнародного права;
- дати гарантії невикористання такої зброї у подальшому;
- дозволити допуск експертів на об’єкти в Росії, щоби такі візити змогли засвідчити, що Росія припинила розробку, виробництво та підготовку до використання такої зброї.

"За 6 місяців санкції можуть бути переглянуті та, приміром, зменшені в разі, якщо вимоги почнуть виконуватися. Якщо виконання не почалося, США запровадять другий раунд санкцій", - заявляв представник Держдепу.

Нагадаємо, 21 серпня США розшири санкції проти російських компаній та громадян за невиконання попередніх санкцій та допомогу Північній Кореї.

Як повідомляла "УМ", отруєний "Новічком" Чарлі Роулі повторно потрапив до лікарні.