З «королевою музики соул» Аретою Франклін прощатимуться 31 серпня у Детройті

21.08.2018
З «королевою музики соул» Аретою Франклін прощатимуться 31 серпня у Детройті

(Арета Франклін.)

У понеділок в США оголосили, що похорон легендарної співачки Арети Франклін відбудеться 31 серпня в її рідному місті Детройт, повідомляє телеканал «Фокс Ньюс».
 
 
Відспівування небіжчиці про­йде в Храмі найвищої благодаті, а поховають її на цвинтарі «Вудлоун» у Детройті, де вже покояться її батько та інші члени родини.
 
 
Для уникнення масового ажіотажу та істерії поховають зірку за участі лише членів родини та найближчих друзів. Публічне прощання зi славетною співачкою відбудеться 28-29 серпня в Музеї афроамериканської історії. 
 
Арета Франклін померла минулого четверга у віці 76 років у своєму будинку в Детройті. Ще 2010 року у неї був діагностований рак підшлункової залози, останнім часом перебіг хвороби прискорився. За два дні до смерті співачка попрощалася зі своїми рідними і близькими та прийняла останнє причастя. 
 
Внесок Арети Франклін в американську та світову музичну культуру можна порівняти хіба що з внеском іншої великої американської негритянської співачки — джазової діви Елли Фітцджеральд. 
 
Початок її життя був не з легких — зростала у прийомній родині пастора, дружина якого співала у церковному хорі, а разом iз нею спiвала й маленька Арета.
 
Вже в 13 років народила першого сина, другого — в 15 років. Загалом у неї четверо дітей та два шлюби. Але завдяки наполегливості, працьовитості та, передусім, таланту вже у 18 років підписала контракт з однією з найбільших американських фірм грамзапису Columbia Records. 
 
Доробок співачки, яка здобула в США та світі титул «королеви музики соул», більш ніж показний: 17 її пісень посідали перше місце в американському чарті, вона є володаркою 18 найвищих американських музичних нагород «Греммі». 1987 року Франклін стала першою жінкою, чиє прізвище внесене до «Зали слави рок-н-ролу». 
 
Маючи за плечима тяжке життя, співачка завжди залишалася соціально та політично активною особою, також і в своїх піснях.
 
Її світовий хіт «Повага» (Respect), який вона запозичила в іншої легенди музики соул, рано померлого співака Отіса Реддінга, в її інтерпретації набув не лише заклику про повагу до людини, а й став гімном жіночої емансипації та рівноправ’я.
 
Те саме можна сказати і про іншу її пісню «Природна жінка» (Natural Woman). Яскраво виражене соціальне забарвлення мали й інші її хіти: «Думай» (Think) чи «Коло дурнів» (Chain of Fools). 
 
Арета Франклін брала участь у маршах за права негритянського населення США, які організовував лідер руху боротьби за права афроамериканців Мартін Лютер Кінг.
 
Співачка виступала на інавгурації першого чорношкірого президента США Барака Обами. А попередник Обами — президент Джордж Буш-молодший — нагородив її в Білому домі найвищою цивільною нагородою США — Медаллю Свободи. 
 
Енергетика записів та живих виступів Арети Франклін поєднувалася з відповідями на найбільш пекучі питання сучасності та надіями на краще майбутнє. 
 
Практично всі живі легенди американської музичної сцени відгукнулися на смерть співачки. «Важко собі уявити свiт без неї. Вона була не лише видатною співачкою, її задіяність у боротьбі за громадянські права також мала незаперечний вплив», написала у своєму твітті Барбра Стрейзанд.
 
Легендарний ведучий телеканалу Сі-Ен-Ен Ларі Кінг наголосив: «Вона була більше, ніж музика. Не про багатьох виконавців можна сказати таке. Її музика, звичайно, говорить сама за себе, але вона і її перевершувала».
 
«Ми втратили велику співачку свого часу. Як автор пісень, я особисто знаю, наскiльки важливий для матеріалу обдарований виконавець», — сказав співак Біллі Джоел. 
 
«Упродовж 60 років кожного разу, коли вона співала, всіх опромінювало божественним світлом», — написали у спільній заяві подружжя Барак та Мішель Обама. Чинний президент Дональд Трамп назвав Арету Франклін «видатною жінкою, якій Господь зробив чарівний подарунок — її голос».