Збилися з курсу: Лукашенко звільнив керівництво уряду Білорусі

21.08.2018
Президент Білорусі Олександр Лукашенко відправив у відставку прем’єр-міністра Андрія Кобякова, про що повідомлено минулої суботи на офіційному сайті президента. На його місце призначено голову Банку розвитку Сергія Румаса. 
 
Окрім глави уряду, звільнено з посад трьох його заступникiв. Лукашенко також призначив нових міні­стрів архітектури і будівництва, економіки, зв’язку та інформатизації і промисловості. Останнього звiльнили за «невиконання доручень iз комплексного розвитку» Оршанського регіону. 
 
«У нас в уряді, не буду називати прізвищ, було так: давайте ми ось цей курс заявимо, а потім проводитимемо інший курс. Так у мене ніколи не було і не буде! Те, що ми людям обіцяли, а уряд був створений саме під цей курс, той курс повинен і провадитись», — так у характерній для нього манері пояснив Лукашенко зміни в уряді на засіданні кабінету міністрів.
 
14 серпня Лукашенко жорстко розкритикував чинний уряд, звинувативши міністрів у «пофігістському ставленні до доручень президента» і доручив внести пропозиції iз заміни всього керівництва Ради міністрів.
 
Він також дорікнув віце-прем’єру Василю Жарку за корупцію в галузі охорони здоров’я у зв’язку з недавнім скандалом у міністерстві охорони здоров’я країни. 
 
За інформацією, яку оприлюднило в липні КДБ Білорусі, низка чиновників i керівників медзакладів отримували хабарі за сприяння в поставках медобладнання та ліків за завищеними цінами.
 
Оперативники КДБ затримали понад 60 осіб, включно із заступником міністра охорони здоров’я Ігорем Лосицьким, а також керівників лікарень i комерційних структур. Частину з них пізніше відпустили. 
 
Політичний оглядач Олександр Класковський нагадує, що призначений тепер главою уряду банкір Сергій Румас уже входив до складу уряду, але в 2011 році втратив посаду віце-прем’єра.
 
Тоді Лукашенко звільнив його, розкритикувавши план реформування, який отримав назву «ринкової економіки Румаса-Мясніковича» (колишнього прем’єр-міністра Білорусі).
 
«Це не означає, що тепер розгорнуться повноцінні ринкові реформи, але якийсь рух в їх напрямку можливий», — вважає Класковський.
 
Оглядач упевнений, що «Лукашенко не став реформатором, але відчуває, що Москва тепер закриє кран серйозно». Причина в тому, що 10 серпня агенція «Рейтер» повідомила, з посиланням на протокол змін до двосторонньої міжурядової угоди та пояснювальну записку «Білнафтохіма», що Москва призупиняє надання Мінську кредитів.
 
Також агенція розповіла про наміри Росії обмежити білорусам безмитні поставки нафтопродуктів i зрідженого газу починаючи з четвертого кварталу цього року. 
 
Хоча обидві країни є партнерами по Євразійському економічному союзу, але з огляду на розбіжності між ними часто доходить до «газових» і «продуктових» воєн, незважаючи на тісні економічні зв’язки.
 
Цього разу Лукашенко прокоментував російські обмеження словами: «Якщо Росія підписала з Білоруссю угоду, договір, ми вимагаємо, щоб це бездоганно виконувалось. І я відверто кажу, що ми ніколи не станемо васалами жодної країни».